sâmbătă, martie 25, 2023

Boala provocată de pâine. Pierdere inexplicabilă în greutate, ulceraţii la nivelul gurii, probleme de memorie, anemie sau iritaţii ale pielii, sunt câteva dintre simptomele acestei boli.Aceste reacţii apar în urma consumului de pâine sau a altor produse care conţin gluten. Sensibilitatea la gluten cunoscută şi sub numele de celiachie este ereditară şi necontagioasă şi odată apărută nu mai dispare niciodată.

Te-ar mai interesa: Dulciurile ne schimbă creierul. Oamenii de ştiinţă...

Cel mai frecvent, spun medicii, celiachia apare după vârsta de 7-8 luni, când se introduc făinoasele în alimentaţia copiilor, însă nu este exclus să se manifeste chiar mai devreme. „Din cauza intoleranţei la gluten, copilul nu mai ia în greutate, nu mai creşte sş are scaune grăsoase, abundente, decolorate, albicioase”, completează dr. Ciubotaru.

Simptomele celiachiei pot varia de la uşoare la severe şi includ:

–          durere abdominală şi balonare

–         diaree

–         vărsături

–         constipaţie

În unele cazuri, adulţii cu celiachie nu au simptome digestive dar cum organismul nu poate absorbi nutrienţii, pot apărea alte probleme inclusiv pierderea în greutate si malnutriţie. Semnele şi simptomele malnutriţiei pot include:
     – anemie
     – oboseală
     – osteoporoză
     – infertilitate sau avort spontan
     – ulcerații la nivelul gurii
     – furnicături, amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor

Te-ar mai interesa: STUDIU. S-a aflat care este legătura dintre colest...

Boala provocată de pâine. Iritaţii ale pielii

La unele persoane celiachia provoacă erupții însoțite de mâncărime, cunoscute sub denumirea de dermatită herpetiformă. Totul începe cu o senzație de arsură intensă la nivelul coatelor, genunchilor, scalpului, feselor şi spatelui. Apar apoi umflături roşii peste care se formează o crustă. Cel mai des aceste simptom apare la vârsta adolescenţei şi este mai frecvent în cazul bărbaţilor. Iritaţia dispare de obicei în urma unei diete care nu conţţine gluten, însă poate fi tratată şi cu medicamente.

Te-ar mai interesa: Premieră medicală mondială: Un pacient complet orb...

în unele cazuri, persoanele cu celiachie se confruntă cu stări depresive, iritabilitate, memorie slabă, dificultăţi de concentrare.

Boala provocată de pâine. Simptomele celiachiei la copii

Copiii slabi, fără poftă de mancare, care au diaree mai mult de două-trei săptămâni sunt suspecți de alergie la pâine. „Până se formează imunitatea copilului, acesta este mai sensibil la alergii pentru ca organismul nu știe cum să reacționeze în anumite situații”, explica medicul de familie Călin Ciubotaru. Intoleranța la gluten poate fi declanșată și de o infecție acută.

Te-ar mai interesa: Medic: suplimentul natural care ne ajută să combat...

Alte semne ale celiachiei pot fi lipsa poftei de mâncare şi diareea cronică. Din cauza acestor simptome micuţii slăbesc, au membre subţiri şi o burtică proeminenta. Unii dintre ei devin apatici, trişti, chiar agresivi şi nu progresează psihomotor.
Boala se poate manifesta şi prin sângerări ale mucoaselor, tegumentelor ori prin edeme la nivelul picioarelor, dar asta se întâmplă mai rar.

Te-ar mai interesa: Sucul de cartofi, cel mai bun remediu pentru bolil...

Pentru a diminua cât mai mult riscul celor mici de a suferi de această boală, specialiştii recomandă ca diversificarea alimentaţiei cu cereale care conţin gluten să nu se facă mai devreme de 6-7 luni. De obicei, spun medicii, este bine să se înceapă cu cereale pe bază de orez şi porumb şi să nu se dea copiilor biscuiţi de la vârsta de două-trei luni. Atunci când există predispoziţie genetică, boala se va declanşa după câteva luni de la introducerea biscuiţilor în alimentaţie.

Intoleranţa la gluten poate fi depistată din timp. Primul test care se face este absorbtia la D-xiloza: dimineaţa, pe nemaâncate, copilului i se dă să bea puţină apă cu substanţa amintită şi se aşteaptă ca aceasta să fie absorbită în intestin.
După o oră, se ia o probă de sânge şi se evaluează. Alte etape care ajută în diagnosticare sunt probele de digestie care se fac în situaţia în care testele de absorbţie indică prezenţa intoleranţei.

 Permis si interzis in celiachie

Sunt permise următoarele alimente şi cereale: hrişcă, orez, porumb, cartofi, fasole, soia, mei, fîina din nuci.
Următoarele ingrediente pot avea derivate de cereale interzise: sirop de orez brun, colorant caramel, dextrină derivată din porumb şi grâu, făină de cereale, malţ sau aromă de malţ, amidon alimentar modificat, arome naturale şi artificiale, sos de soia.

Riscurile celiachiei la adulți

Când  persoanele cu celiachie consumă produse cu gluten sistemul imunitar se apără producând leziuni la nivelul intestinului subţire. Apar, apoi dureri abdominale, diaree, pierdere în greutate şi carenţe de calciu, fier sau fosfaţi. Complicaţiile celiachiei pe termen lung pot duce la apariţia osteoporozei, inferitilităţii la femei, infecţiilor respiratorii, depresiei.

De asemenea, persoanele care suferă de intoleranţă la gluten pot experimenta, după ce consumă făinoase sau alte alimente pe bază de gluten, balonare, diaree, iar pe termen lung pot apărea daune intestinale permanente.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private