Sari la conținut

Boala rușinoasă care apare când stai prea mult pe scaun. Cele mai afectate sunt femeile

Hemoroizii – o afecțiune-tabu care naște foarte multe mituri. Prea rușinați ca să discute cu un specialist un subiect atât de delicat, prea naivi când vine vorba despre tratamentele naturiste și prea încrezători în tot ce scrie pe internet, românii care suferă de boala hemoroidală ajung deseori să creadă neadevăruri despre aceasta. Consecința: tot mai mulți ajung la specialistul proctolog când starea lor este gravă sau foarte gravă. Doctorii Dan Andronesi și Dorel Firescu vin cu lămuriri pe acest subiect.

 

  1. Statul îndelungat în șezut duce la apariția hemoroizilor

Adevărat. Statul în șezut ore întregi poate crește riscul de formare a hemoroizilor. „Statul prelungit pe scaun crește presiunea venoasă în plexul venos hemoroidal, fapt ce duce la apariția acestei afecțiuni”, explică medicul Dan Andronesi. Sedentarismul apare pe lista principalelor cauze ale hemoroizilor și trebuie să luptăm cu el zi de zi.

 

  1. Femeile sunt mai afectate de această boală decât bărbații

Adevărat. Femeile pot suferi mai des de hemoroizi pentru că sarcina favorizează apariția acestora. Schimbările hormonale din cele 9 luni, precum și travaliul sunt factori care pot duce la acest diagnostic.

 

  1. Sexul anal poate duce la apariția hemoroizilor

Adevărat. Sexul anal poate duce la hemoroizi prin traumatizarea plexului venos hemoroidal și ruperea fibrelor elastice de la nivelul intimei venoase. Pericolul practicării sexului anal constă în incontinență anală, apariția fisurilor anale și a rectoragiilor prin ruperea hemoroizilor sau trombozarea venelor dilatate. Toate complicațiile duc și la agravarea hemoroizilor deja existenți.

Citeste si:

 

  1. Există o sumedenie de tratamente naturiste care mă pot scăpa de hemoroizi

Fals. Creme, ceaiuri, pastile – majoritatea pacienților cu hemoroizi le-au încercat înainte să ajungă la medic. Acestea nu dau însă rezultate, ba chiar agravează problema, atrage atenția medicul Dorel Firescu. „Toate remediile naturiste recomandate pe internet, dar și pseudoconsulturile făcute în farmacii sau în cabinetele unor medici care nu au pregătire în proctologie nu fac altceva decât să înrăutățească starea celor care suferă de hemoroizi. Niciun tratament administrat local – deci creme – și niciun tratament înghițit – pastile sau ceaiuri – nu pot vindeca această afecțiune. Boala își vede mai departe de evoluție, apar complicații și, deseori, recidive chiar după ce intervenim profesionist”, explică doctorul.

 

  1. Hemoroizii sunt o problemă de la vârsta a treia încolo

Fals. Medicii diagnostichează boala hemoroidală la tot mai mulți tineri. Printre cauzele frecvente ale apariției hemoroizilor se numără alimentația săracă în fibre, constipația, greutatea excesivă, lipsa de mișcare, fumatul și consumul excesiv de alcool. Adică, mai toate păcatele tinereții, ceea ce înseamnă că boala apare la vârste tot mai mici. Grijă sporită la stilul de viață!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.