Sari la conținut

Boala tăcută care pune în pericol sănătatea ficatului

dieta ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
dieta ficat gras

În cadrul Zilei Mondiale împotriva Hepatitei, Spitalul Regional Libertador Bernardo O’Higgins (HRLBO)  a vorbit despre cât de important este ca oamenii să afle mai multe despre hepatita grasă.

Este vorba despre „o boală care se prezintă de obicei cu asimptomatologie și că, dacă nu este tratată la timp, aceasta ar putea duce la fibroză hepatică sau ciroză, insuficiență hepatică și chiar să fie poarta de acces către cancerul hepatic”, a declarat dr. Jairo Ruíz, medic șef gastroenterolog al unității de Endoscopie a centrului de sănătate.

Ruiz, subliniază că „deși este adevărat, hepatita în general este o inflamație a ficatului datorată unei leziuni sau infecții, care poate fi asociată cu cauze multiple, printre care metabolismul, consumul de medicamente, consumul de alcool, contactul cu toxine, precum și de acumularea de grăsime în celulele hepatice”, adăugând că este „cunoscut și sub numele de ficat gras, este o boală tăcută, care poate fi periculoasă, deoarece de multe ori nu prezintă simptome anterioare.

Uneori doar unele disconfort izolate în partea superioară a abdomenului, fiind depistate pe suspiciune, pe baza istoricului medical, prin analize de sânge, imagistică sau biopsie hepatică.

Profesionistul scrie că, „hepatita grasă este împărțită în două tipuri, ambele cu depozitare de grăsime în interiorul celulelor hepatice.

Unul este ficatul gras alcoolic, care se îngustează odată cu consumul de alcool, cu modul în care organismul îl descompune și distruge celulele hepatice pentru a lăsa loc cirozei și al doilea, ficatul gras nealcoolic, care, fără a fi legat de consum, deteriorează funcția hepatică și poate evolua către carcinom hepatocelular, care este o tumoare canceroasă”.

Populația de risc

Medicul gastroenterolog subliniază că „hepatitele datorate grăsimilor pot apărea mai frecvent la persoanele supraponderale, obeze, sedentare, la cei care au diabet sau insulinorezistență, care au dislipidemie, hipercolesterolemie, mențin un consum problematic de alcool sau au tulburări de metabolism.

In ceea ce priveste varsta, poate fi la orice varsta, in principal avand in vedere alimentatia saraca pe care o au multi copii, tineri si adulti, dar de obicei apare mai ales la adulti, scrie HospitalRancagua.

Cum să tratăm cu această hepatită

Dr. Jairo Ruíz menționează că activitatea fizică cardiovasculară timp de treizeci sau mai multe minute pe zi este unul dintre cei mai importanți factori în prevenirea ficatului gras, pe lângă faptul că o recomandă ca o acțiune eficientă de reducere a grăsimii acumulate în ficat.

Controlul și scăderea greutății corporale cu 10% dacă sunteți supraponderal este, de asemenea, semnificativă, la fel și suprimarea alcoolului, menționând că „se comportă ca o afecțiune care poate fi tratată pentru a evita atingerea cirozei și a tuturor complicațiilor acesteia, printre ele cel mai grav, cancerul de ficat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel