Sari la conținut

Boala teribilă face ravagii! Ministerul Sănătății: „Se transmite pe cale respiratorie”

Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Boala teribilă face ravagii! OMS a raportat 169 de e cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută, înregistrate la copii cu vârstă între o lună și 16 ani. La 74 dintre cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41. În acest context, Ministerul Sănătății a făcut primele precizări legate de cazul de hepatită acută severă. 

Boala teribilă face ravagii! Ministerul Sănătății: „Se transmite pe cale respiratorie”

„Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauza necunoscută. Nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent. Cazurile au fost înregistrate la copii cu vârstă între o lună și 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă. Niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliză hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41”, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat.

Ministerul Sănătății a transmis că starea fetiței în vârstă de cinci ani este stabilă. Aceștia mai spun că, în cazul micuței, nu a fost detectată nicio infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi.

Ministerul Sănătății: Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS

Precizări pentru informarea opiniei publice

„Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de cinci ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie. Nu a fost detectată nicio infecție virală activă. Markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă. Primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate. Nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil. Se referă la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice. Și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, a transmis Ministerul Sănătății.

Medicul Carmen Dorobăț a transmis un mesaj pentru părinți. Ea spune că „trebuie să fim prudenți”. Să ne protejăm, să stam departe de zonele aglomerate, să se respecte măsurile de igienă.

Adenovirus care se transmite pe cale respiratorie

„Vorbim despre un adenovirus care se transmite pe cale respiratorie. Ar trebui să ne protejăm și să evităm aglomerațiile. Atâta vreme cât astfel de virusuri, și nu neapărat adenovirusuri, pot persista și pe anumite suprafețe pentru o perioadă de timp. Deci atenție și la contactul direct. Măsuri de igienă, spălatul pe mâini cu apă și săpun”, transmite medicul.

Atenție la fenomenele digestive

Aș putea să aduc la cunoștința părinților că ar trebui să fie atenți la fenomenele digestive, dar și la ceea ce înseamnă icter, adică colorarea în galben a ochilor, la urini închise la culoare, care vin odată cu colorația în galben a ochilor și, de asemenea, o stare de somnolență pe care micuțul poate să o descrie sau nu, important este ca cei din jur să o observe”, a conchis Carmen Dorobăț la Antena 3.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel