joi, mai 26, 2022

Boala zgârieturii de pisică. Simptome, complicații și tratament. Când trebuie să te prezinți de urgență la medic.

Cunoscută și sub denumirea de boala ghearelor de pisică, boala zgârieturii de pisică este cauzată de infecția cu bacteria Bartonella henselae, prezentă în saliva pisicii. Multe dintre pisici sunt purtătoare ale bacteriei Bartonella henselae, deși purtătoare ale acestei bacterii sunt de cele mai multe ori animalele cu vârsta mai mică de 1 an.

Te-ar mai interesa: Pfizer va vinde toate medicamentele sale brevetate...

Cu toate acestea, zgârietura sau mușcătura unei astfel de pisici poate determina apariția bolii zgârieturii de pisică la om. Bacteria poate ajunge în organism și dacă pisica linge o rană deschisă a omului.

Pisică portocalie care a zgâriat mâna unui om

Boala zgârieturii de pisică. Iată când trebuie să te prezinți de urgență la medic

Primele semne ale infecției apar la 14 zile de la pătrunderea bacteriei în organism. Atunci, porțiunea de piele care a intrat în contact cu pisica devine roșie și dureroasă. La atingere, pielea este caldă, iar în scurt timp își poate face apariția puroiul.

În decurs de 1-3 săptămâni apare limfadenopatia regională, ganglionii afectați sunt măriți în volum și devin dureroși, câteodată fiind însoțiți de eritem la nivelul tegumentului. Ganglionii axilari sunt cel mai frecvent afectați, urmați de cei ai capului sau gâtului și, ulterior, cei inghinali sau femurali.

Te-ar mai interesa: A intrat în moarte cerebrală după ce a căzut cu tr...

Potrivit paginii de Facebook Spitalul Victor Babeș Timișoara, manifestările generale includ febră, frisoane, cefalee, mialgii, inapetență, astenie. Mai rar pot să existe scăderi ponderale, transpirații nocturne, deglutiție dureroasă, paralizie a mișcărilor verticale ale globilor oculari și chiar dureri abdominale.

„Pentru majoritatea pacienților boala este asimptomatică, se remite fără o intervenție medicală. În cazul pacienților cu sistem imunitar slăbit este necesar, însă, tratamentul antibiotic, durata acestuia depinzând de evoluția clinică.

Te-ar mai interesa: Afecțiunile vezicii urinare asociate cu grăsimea v...

Singura metodă sigură de prevenție este evitarea contactului cu pisicile posibil infectate. Astfel, se recomandă tăierea unghiilor și deparazitarea pisicilor.

Dacă ați fost mușcat sau zgâriat de pisică, spalați-vă imediat pe zona respectivă cu apă și săpun, folosiți soluții dezinfectante, apoi prezentați-vă la o clinică de boli infecțioase pentru o evaluare medicală”, a declarat dr. Anca Elena Ianitcaia, medic specialist boli infectioase.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu Volodimir Zelenski? Ridurile fat...

Cum să faci o zgârietură de pisică - eduCum

 

Simptome, complicații, tratament

Cel mai comun simptom al limfoadenitei subacute regională este apariţia unei vezicule cu puroi la locul cu pricina, la 3-10 zile de la infectare. Alte simptome pot fi:

 • Umflarea nodulilor limfatici din apropierea zonei lezate
 • Oboseala
 • Durerile de cap
 • Dureri musculare generalizate
 • Febră uşor crescută
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Scăderea în greutate
 • Durerile în gât
 • Durerile de spate
 • Frisoanele
 • Durerile abdominale sau articulare

Deşi sunt rare, complicaţiile cauzate de boala zgârieturii de pisică sunt severe şi pot consta în: encefalopatie, neuroretinită, osteomielită sau sindromul oculoglandular Parinaud. Astfel de complicaţii apar cu precădere la copiii cu vârsta sub 5 ani sau la persoanele vârstnice, cu boli cronice, care au sistemul imunitar incomplet dezvoltat sau fragil.

Te-ar mai interesa: George Soros spune că civilizaţia „ar putea să NU ...

Alte afecţiuni care se pot manifesta similar sunt: limfadenita, bruceloza, limfogranulomul veneric, boala Lyme.

Diagnosticul se susține pe baza datelor anamnestice (prezența în istoric a mușcăturii sau zgârieturii de pisică), clinice (prezența leziunii de inoculare, evidențierea ganglionilor măriți) și de laborator (teste serologice pentru detectarea anticorpilor specifici).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private