Sari la conținut

Boli care pot citite în aspectul ochilor

Lăcrimarea excesivă poate trăda vicii de refracţie, ochii roşii pot ascunde boli tiroidiene sau colesterol mare, iar dacă aveţi ochii uscaţi, staţi prea mult timp la calculator. Medicii oftalmologi vă învaţă „să citiţi” primele semne de boală în privire.

1.Ochi încrucişaţi

„Privirea crucişă” este cel mai comun semn de strabism, incapacitatea ochilor de a focaliza aceeaşi imagine simultan. Cel mai adesea apare în copilărie. „Dacă nu e tratat până la şapte ani, copilul va rămâne cu ochi leneş toată viaţa. Uneori, strabismul apare când ochiul este suprasolicitat pentru a compensa hipermetropia”, explică medicul oftalmolog Iulian Burcin.

2. Ochii care „fug”

În general, ochii care fug trădează acelaşi strabism. La bebeluşii sub trei luni e normal, pentru că vederea lor este slabă. „Dacă observaţi că vi s-a «deplasat » un ochi după o durere mare de cap, este posibil să fi suferit un atac vascular. Mergeţi de urgenţă la neurolog”, adaugă dr. Liliana Voinea, oftalmolog la Spitalul Universitar Bucureşti.

3. Clipitul frecvent

Dacă aveţi obiceiul să clipiţi frecvent când priviţi într-un punct fix, înseamnă că suferiţi de strabism sau aveţi un tic.

4. Lăcrimarea excesivă

Lăcrimarea excesivă poate trăda alergii, infecţii ale corneei, vicii de refracţie (hipermetropie, miopie sau astigmatism), conjunctivite sau poate fi o reacţie normală la frig, vânt, fum sau soare. „Poate fi însă vorba şi de obstrucţia canalului lacrimal. În cazul acesta, trebuie să mergeţi şi la oftalmolog, şi la orelist”, adaugă oftalmologul Voinea.

5. Ochi uscaţi

Senzaţia de uscăciune a ochilor poate fi un efect al îmbătrânirii sau poate indica boli ca lupus eritomatos sau artrită. Fumătorii şi persoanele care petrec mult timp în faţa calculatorului şi uită să clipească sunt cei mai afectaţi.

„Evitaţi să staţi în spaţii nearisite, cu aer condiţionat, aveţi grijă ca lumina să nu bată fix pe monitor şi să nu se reflecte în ochi, închi deţi ochii pentru câteva secunde la fiecare 40-50 de minute. De un real ajutor sunt picăturile de ochi sau lacrimile artificiale”, recomandă oftalmologul Iulian Burcin.

6. Ochi roşii, injectaţi

Ochii roşii, injectaţi, ascund conjunctivite, keratite (infecţii ale corneei), alergii, hipertensiune sau boli tiroidiene. „Poate fi vorba de un puseu de tensiune, de hipertiroidie, colesterol mărit, diabet. Ochii se pot înroşi dacă suferiţi de vicii de refracţie şi nu purtaţi ochelari”, mai spune medicul Voinea.

7. Vedere înceţoşată

Dacă vedeţi înceţoşat, este posibil să suferiţi de vicii de refracţie, glaucom, cataractă, mi grene sau ochi uscaţi.

8.Vedere dublă

Vederea dublă poate indica o boală tiroidiană , diabet, scleroză multiplă sau chiar o tumoră în spatele globului ocular. Poate fi şi un simptom al strabismului.

9. Pete pe retină sau „muşte care zboară”

Percepţia de puncte întunecate care zboară în faţa ochiului este frecventă mai ales la bătrâneţe. „De regulă, nu este nevoie de tratament. În cazuri rare, poate fi vorba de dezlipirea retinei, ce necesită tratament oftalmologic de urgenţă”, adaugă specialistul Burcin.

10. Spasme ale ochilor

Oboseala şi lipsa de calciu sunt principalele cauze ale zbaterii ochiului. Sfatul medicului este să renunţaţi la cofeină şi să dormiţi mai mult.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel