Sari la conținut

Boli cauzate de soare. Radiațiile excesive ”strică” ochii și pielea

Indicele de radiaţie ultraviolet  ridicat are efecte asupra pielii şi ochilor. La nivelul tegumentului, riscul major este apariţia cancerului, iar la ochi afectarea corneei, atenţionează medicii.

„Efectul imediat al acestor radiaţii sunt arsurile solare, dar şi activarea unor boli fotoinduse cum ar fi urticarea solară, erupţia polimorfă la lumină, lupusul”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Pielea iradiată are o suferinţă intensă care se va manifesta în momentul în care imunitatea organismului va fi mai slabă. „În astfel de ocazii, încasăm multe radiaţii, iar cota noastră scade, ceea ce face ca riscul de cancer de piele să fie mai mare”, mai explică medicul dermatolog.

Un studiu recent a arătat că o arsură solară produsă în prima parte a copilăriei (până la 7 ani) creşte riscul de melanom (cancer de piele) cu 75%.

Pentru a vă proteja de efectul radiaţiilor evitaţi să vă expuneţi în orele critice, când soarele străluceşte cel mai puternic (între 11.00 şi 16.00), nu consumaţi băuturi alcoolice pentru că produc deshidratare şi fac pielea mai sensibilă, folosiţi ochelari cu factor de protecţie UV şi haine lejere.

În ceea ce priveşte efectul radiaţiilor asupra ochilor, specialiştii spun că leziunile nu sunt aşa de grave. „Radiaţiile se absorb la nivelul corneei, nu lezează ţesuturi mai profunde (retină sau cristalin). Pot apărea, eventual, arsuri la nivelul corneei”, explică medicul oftalmolog Iulian Burcin.

Medicul spune că mai gravă e arsura care apare la nivelul ochiului după ce stăm pe malul mării şi radiaţia se reflectă din apă, dar şi dacă apar arsuri la nivelul pleoapelor.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel