Sari la conținut

Boli psihice. Ce este tulburarea de personalitate Borderline. Simptome-cheie în diagnosticul bolii

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Tulburarea de personalitate Borderline este o afecțiune care nu este uşor de diagnosticat. Vizita în cabinetul medicului psihiatru implică foarte multă sinceritate despre ceea ce simte si gândeşte pacientul cu o astfel de boală psihică.

Nu se cunoaște cauza declanșării acestei tulburări de personalitate, însă oamenii de știință sunt de părere că de vina ar putea fi anumiți factori genetici, structura creierului, precum și factorii sociali, culturali și de mediu.

Doctorul psiholog Alexandra Nae a explicat la Antena 3 CNN ce este afecțiunea Borderline, cum se manifestă, dar şi ce se poate face în această privinţă. „Tulburarea de personalitate Borderline se caracterizează prin instabilitate emoţională, impulsivitate, dificultăţi de relaţionare cu cei din jur, prezenţa unor gânduri obsesive şi a unor emoţii intense.

Avem şi prezenţa unor comportamente adictivem, cât şi comportamente de autovătămare. Dacă diagnosticul este corect se recomandă începerea unei intervenţii psihoterapeutice, iar dacă avem anumite simptome cum ar fi atacuri de panică, un episod psihotic sau alte elemente de genul se recomandă şi intervenţia unui medic psihiatru”, a explicat Alexandra Nae.

Totodată, specialistul precizat şi unul dintre exercițiile pe care le pot face persoanele care suferă de turburarea Borderline. „Având în vedere că printre simptomele specifice se numără instabilitatea afectivă un exemplu de exercițiu sau plan ar fi managementul propriilor emoţii”, a mai explicat specialistul.

Simptome-cheie în diagnosticul bolii

Tulburarea de personalitate borderline (BPD), cunoscută și ca tulburarea de personalitate instabilă emoțional (EUPD), este un tipar pe termen lung de comportament anormal caracterizat prin relații instabile cu alte persoane, simț instabil al sinelui și emoții instabile.

Adesea are loc un comportament periculos și auto-vătămarea. Persoanele se pot de asemenea confrunta cu un simțământ de gol sau frică de abandon. Simptomele pot fi scoase la iveală de evenimente aparent normale. Comportamentul începe în mod tipic în maturitatea timpurie și are loc într-o varietate de situații. Abuzul de substanțe, depresia și tulburările de alimentație sunt în mod obișnuit asociate cu BPD.

Persoanele cu BPD pot simți emoțiile cu o mai mare ușurință, adâncime și pentru mai mult timp decât le simt alții. O caracteristică esențială a BPD este instabilitatea afectivă, care în general se manifestă prin reacții emoționale intense la declanșatori de mediu. Alte semne ale bolii:

  • Simț al identității destul de tulburat
  • Eforturi susținute de a evita abandonul real sau imaginar și reacții extreme
  • Gândire în alb și negru
  • Impulsivitate și comportamente impulsive sau periculoase (e.g., cheltuieli, sex, abuz de substanțe, condus nesăbuit, exces de mâncare)
  • Reacții emoționale intense sau incontrolabile care adesea par disproporționale evenimentului sau situației
  • Relații interpersonale instabile și haotice
  • Comportament auto-distructiv
  • Imagine de sine distorsionată
  • Disociere
  • Acompaniată frecvent de depresie, anxietate, mânie, abuz de substanțe sau furie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel