Sari la conținut

Boli tropicale extrem de grave, transmise de ţânţari, pe cale să devină endemice în Europa. Zeci de cazuri în 2024

țânțari
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Boli provocate de insecte

 

În ultimii ani, temperaturile globale cresc din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Potrivit unui nou studiu, țânțarii tigru se răspândesc din ce în ce mai mult în Europa din cauza schimbărilor climatice, crescând riscul ca bolile tropicale precum dengue și chikungunya, boala virală, să devină endemice pe întreg continentul.

Intepaturi tantari
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Țânțarii-tigru se răspândesc tot mai mult în Europa

Un nou studiu publicat recent în The Lancet Planetary Health  avertizează că țânțarii-tigru se răspândesc tot mai mult în Europa din cauza schimbărilor climatice, crescând riscul ca boli tropicale precum dengue și chikungunya să devină endemice pe continent, scrie Politico.

Ambele virusuri, transmise de țânțari, pot fi uneori fatale

Din cauza încălzirii planetei, aproape jumătate din populația globului riscă în prezent să contracteze dengue și chikungunya, care altădată erau limitate la tropice. Ambele virusuri, transmise de țânțari, pot fi uneori fatale. Simptomele includ febră mare, dureri de cap, dureri corporale, greață și erupții cutanate.

Studiul a examinat modul în care clima și alți factori au influențat răspândirea dengue și chikungunya în Europa în ultimii 35 de ani.

Acesta a constatat că focarele au devenit mai frecvente și mai grave începând cu 2010, în conformitate cu creșterea temperaturilor.

„Constatările noastre evidențiază faptul că UE trece de la focare sporadice de boli transmise de Aedes la o stare endemică”, se arată în studiu.

În 2024, cel mai fierbinte an înregistrat vreodată , în UE au fost raportate un total de 304 cazuri de dengue – „un vârf istoric comparativ cu totalul combinat de 275 de cazuri din precedenții 15 ani”, se arată în studiu.

Țări precum Italia, Croația, Franța și Spania au înregistrat focare, se arată în studiu, adăugând: „Tendința sugerează o progresie de la cazuri sporadice către endemicitate în aceste țări.”

În iunie 2024, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a constatat că în 2023 au existat 130 de cazuri de dengue dobândite local în UE/SEE, comparativ cu doar 71 în perioada de 10 ani dintre 2010 și 2021.

Conform studiului, în cele mai pesimiste scenarii climatice, răspândirea febrei dengue și chikungunya ar putea crește de cinci ori față de rata actuală până în 2060.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel