miercuri, august 5, 2020

Frigul este duşmanul cardiacilor, al hipertensivilor, al celor cu boli respiratorii sau cu maladii endocrine. Vremea rea poate produce modificări în compoziţia sângelui. De fapt, sângele se îngroaşă şi creşte riscul ca vasele sanguine să se astupe cu grăsimi.

Mai puţine celule de apărare

În plus, frigul scade numărul leucocitelor (celule de apărare) şi al anticorpilor. „Aşa se explică şi numărul mare de infecţii respiratorii care apar în această perioadă”, spune medicul Rodica Marinescu.
Pe timp de iarnă, cele mai multe decese se înregistrează în rândul cardiacilor, astmaticilor, hipertensivilor.

Citește și:

Hipotermiile sunt comune în rândul oamenilor străzii, alcoolicilor, toxicomanilor. Când temperaturile coboară sub zero grade Celsius, organismul face un efort de adaptare.

„Din cauza acestui efort, corpul pierde apă, sângele devine vâscos, încep să apară cheaguri în sânge”, explică medicul Rodica Marinescu. Aceasta îi sfătuieşte pe cardiaci să-şi ia cu ei o doză de nitroglicerină sau plasturi speciali care conţin substanţa.

Citește și:

„Cei care fac angină la frig (dureri) pot lua cu ei astfel de pastile. Mai eficienţi sunt plasturii cu nitroglicerină, deoarece efectul lor este de 24 de ore”, precizează medicul.

Şi persoanele cu probleme respiratorii trebuie să se protejeze de frig. „Scade puterea de apărare a mucoasei respiratorii, pentru că nu mai este aşa de bine vascularizată. Sângele se duce mai degrabă către inimă şi ficat”, arată medicul. În cazul în care suferiţi de astm, nu vă uitaţi acasă spray-urile speciale.

Citește și:

SFATURI DE VREME RECE

Echipaţi-vă de iarnă şi nu staţi pe loc

Pe vreme rece, în primul rând trebuie să vă îmbrăcaţi bine, cât mai „stratificat”, cu haine de bumbac, pe dedesubt, şi haine de lână, pe deasupra.

„Ideea nu este să vă înfofoliţi, ci să vă îmbrăcaţi cu haine prin care corpul să poată să şi respire”, sugerează doctorul Rodica Marinescu. În picioare e bine să aveţi şosete călduroase, iar încălţările să aibă talpa groasă. La gât, mai bine folosiţi o eşarfă decât un fular.

„Respiraţia prin fular creează umezeală şi veţi inspira aer mai rece. Eventual, puteţi pune fularul la gât, dar fără să vă acopere gura”, adaugă medicul Marinescu. Acoperiţi-vă capul cu o căciulă groasă, cu urechi. Dacă aveţi de făcut drumuri mai lungi, pe jos, faceţi pauze şi intraţi în locuri încălzite (farmacii, magazine). În staţia de autobuz, nu staţi pe loc. Plimbaţi-vă, frecaţi-vă mâinile, bateţi pasul pe loc.

Parteneri