Sari la conținut

Bolile care se manifestă prin umflarea degetelor de la picioare

picioare umflate
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Picioarele umflate pot prevesti boli de inimă, ficat sau rinichi

Potrivit Clinicii Mayo, acropachia este o afecțiune în care „vârfurile degetelor se măresc, iar unghiile se curbează în jurul lor, de obicei de-a lungul anilor”.

Potrivit centrului specializat, acest lucru apare din cauza unui nivel scăzut de oxigen în sânge „și ar putea fi un semn al diferitelor tipuri de boli pulmonare”, adaugă acesta. Acesta menționează chiar că ar putea fi legate bolile de inimă și de ficat, cum ar fi următoarele:

Tetralogia de Fallot

Organizația americană spune că tetralogia lui Fallot este o afecțiune care se dezvoltă în urma a patru defecte cardiace congenitale „care afectează structura inimii, determinând ca sângele să nu circule suficient de mult oxigen din inimă către restul corpului”.

Este o afecțiune care necesită o intervenție chirurgicală pentru a corecta defectele, dar bolnavii trebuie să aibă o monitorizare medicală pe tot parcursul vieții.

Printre cele mai frecvente simptome ale tetralogiei lui Fallot se numără dificultăți de respirație, iritabilitate, oboseală și, așa cum am menționat la început, „patul unghiilor de la degetele de la mâini și de la picioare este anormal de rotunjit”.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

Potrivit Mundo Deportivo, bolile pulmonare, cum ar fi BPOC și cancerul pulmonar, sunt puternic corelate cu acropaquia.

De exemplu, Institutul Național pentru Inimă, Plămâni și Sânge, subliniază că, printre numeroasele boli respiratorii care există, Boala Pulmonară Obstructivă Cronică, BPOC, a afectat peste 15 milioane de adulți din Statele Unite.

BPOC este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că se agravează în timp. Este important de reținut că persoanele care fumează sunt cele mai predispuse să o dezvolte, însă, un fumător pasiv nu este scutit.

Deși poate fi asociată cu alte probleme de sănătate, instituția raportează că două afecțiuni sunt identificate cu aceasta, precum bronșita și emfizemul.

„Expunerea la fumul de tutun, poluarea aerului din interior și expunerea profesională la pulberi, vapori și substanțe chimice sunt, de asemenea, factori de risc importanți pentru BPOC”, precizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În cele din urmă, aceasta precizează că nu există un leac, dar printre tratamentele disponibile, evitarea fumatului este principalul obicei de schimbat.

Ciroză

Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, în ciroză ficatul este cicatrizat, ceea ce îl împiedică să funcționeze normal și poate agrava afecțiunea tot din cauza problemelor hepatice. De asemenea, acesta descrie oboseala și mâncărimile ca fiind principalele simptome resimțite de persoanele care suferă de această boală, care este considerată cronică.

Este important de precizat că această afecțiune nu are deocamdată un tratament curativ, dar există multiple tratamente pentru bolile care o provoacă.

Pe măsură ce ciroza avansează, o persoană își poate vedea pielea și ochii îngălbenindu-se. În plus, pot apărea roșeață în palmele mâinilor și scaunele pot fi de culoare albă, explică Biblioteca Națională de Medicină din SUA, MedlinePlus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel