Sari la conținut

Bolile care te pot scoate mai repede la pensie. Condițiile de îndeplinit

pensie
Sursă foto: Playtech
Noua lege a pensiilor

În ceea ce privește pensionarea medicală sau pensionare pe caz de boală, înseamnă că o persoană își încheie activitatea profesională din cauza unei afecțiuni medicale. În acest articol, vom vorbi despre conceptul de pensionare medicală și vă vom împărtăși criteriile de eligibilitate pentru acest tip de pensionare, precum și documentele solicitate solicitantului. De asemenea, vom discuta despre bolile care permit pensionarea medicală, în funcție de nivelul de gravitate al acestora și de o evaluare medicală.

Bolile pentru care se acordă pensie pe caz de boală

Bolile pentru care se poate acordă pensie de invalididate sunt bolile care reduc cu cel puţin 50% capacitatea de muncă a unei persoane. Putem vorbi aici despre elemente precum neoplazii, schizofrenie sau SIDA, dar şi despre afecţiuni apărute în urma unor accidente de muncă.

Vorbim inclusiv despre persoanele care şi-au pierdut un membru, în urma unui accident de muncă, a vederii sau a auzului. Se poate ajunge la pensionare pe caz de boală chiar şi în cazul apariţiei anumitor tumori sau a unei eventuale boli de sânge.

Cine poate cere pensionarea pe caz de boală psihică

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din păcate, în ultimul deceniu au apărut cifre care arată că tot mai mulţi români solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice. Vorbim mai ales despre tulburări ale memoriei sau ale personalităţii.

Totuşi, trebuie precizat că cei care solicită pensionarea pe caz de boală în baza unei boli psihice ajung să facă obiectul unei anchete efectuate de o comisie de specialitate înainte de a obţine un verdict.

Care e vechimea minimă pentru pensia pe caz de boală

În general, pentru a obţine o pensionare pe caz de boală, o persoană trebuie să fi cotizat pentru minim 15 ani atât din punctul de vedere al contribuţiei la pensie, cât şi din punctul de vedere al contribuţiei la asigurările sociale de sănătate. Indiferent că este o persoană de sex masculin sau sex feminin.

Cazurile în care o persoană solicită pensionare pe caz de boală, dar nu are vechimea minimă de 15 ani, sunt analizate punctual, fiecare în parte, pentru a se stabili dacă se impune aplicarea unei remuneraţii şi eventual valoarea acesteia.

Dosarul se depune la Casa de Pensii

Dosarul cu documentele prin care se solicită pensionarea pe caz de boală se depune, în mod normal, la Casa Judeţeană de Pensii sau la Casa Naţională de Pensii. Mai departe, totul depinde de o comisie întocmită de autorităţi, comisie condusă de un medic specialist în boala pentru care se solicită pensionarea.

Există posibilitatea ca, în funcţie de dizabilitatea pentru care se solicită pensionarea pe caz de boală, medicul expert să nu fie de acord cu pensionarea pe caz de boală şi să acorde încă un răgaz pentru recuperarea persoanei, respectiv pentru prelungirea unui eventual concediu medical.

Ce trebuie sa cuprinda dosarul pentru pensionare pe caz de boala?

Dosarul de pensionare pe caz de boala trebuie sa cuprinda urmatoarele documente:

  • cerere tip;
  • cartea de munca (original si copie);
  • carnet de munca pentru membrii CAP (original si copie);
  • carnet de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);
  • documentele care atesta vechimea in munca;
  • carte de identitate;
  • certificat de nastere (original si copie);
  • certificat de casatorie (original si copie);
  • livret militar (original si copie);
  • diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie);
  • adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior din care sa rezulte durata normala,
  • perioada efectuarii studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
  • dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
  • adeverinta privind incadrarea activitatii in fostele grupe I si/sau II de munca, in conditii deosebite si speciale (in original);
  • decizia medicala asupra capacitatii de munca in original;
  • adeverinta din care sa rezulte data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca.

Pentru a fi eligibil pentru pensionarea pe caz de boala, sunt necesare indeplinirea mai multor conditii:

  • solicitantul trebuie sa fie diagnosticat cu o boala specifica, inclusa intr-un tabel oficial.
  • se tine seama de varsta solicitantului si de stagiul de cotizare la sistemul de pensii. In general, varsta minima pentru pensionare este 50 de ani, dar exista exceptii in cazul unor afectiuni grave.
  • Numarul de ani de cotizare depinde de varsta, sex dar si de profesia exercitata. Afectiunea trebuie sa fie una care sa impiedice desfasurarea activitatii profesionale.
  • evaluarea medicala este esentiala.

Este important de luat in calcul factorul emotional in cazul unei asemenea pensionari, in urma schimbarilor care apar in stilul de viata, inclusiv ca urmare a scaderii venitului obisnuit. Pentru informatii actualizate si complete privind pensionarea pe caz de boala, consulta site-ul oficial al Casei Nationale de Pensii Publice (eligibilitate, cum se aplica, asistenta disponibila).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel