Sari la conținut

Bolile grave ascunse de durerea urechilor. Nu le trata cu indiferență

mâncărime
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Durerea de ureche

Boli grave ascunse. Atat timp cat nu le produce disconfort, iar auzul nu prezinta tulburari, unele persoane neglijează îngrijirea urechilor. Pe lângă acest factor, durerea de urechi nu trebuie ignorată, deoarece poate indica, pe langa o inflamatie sau infectie a urechii, si afectiuni ale altor organe.

Otitele, cea mai comuna cauza a durerilor de urechi

Uite care sunt reacțiile organismului la durerea de urechi și care sunt patologiile pe care le provoacă:

Fie ca e vorba de durere la apasarea pe ureche sau durere de ureche usoara si trecatoare, nu amâna un consult ORL.

Cel mai adesea, astfel de simptome indica prezenta unei otite externe sau medii acute. Pe de alta parte, durerile intense si profunde sunt semnele otitelor medii de natura bacteriana.

Otita externa acuta difuza este provocata fie de utilizarea necorespunzatoare a betisoarelor de urechi, fie de bacterii gram-negative cum ar fi Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus. Boala se manifesta prin inflamarea pielii conductului auditiv extern.

Otita medie acuta sero-mucoasa. Această afecțiune duce la inflamarea si obstructia trompei lui Eustachio (canalul care face legatura intre urechea medie si faringe) cu mucozitati. Acest fapt este cauzat de obstructia nazala, secretiile nazale si faringiene sau inflamarea faringelui.

Semnele bolii includ:

  • Dureri usoare de ureche;
  • Senzatie de infundare auriculara;
  • Autofonie (pacientul isi aude propria voce in ureche);
  • Perceperea de zgomote in urechi de tonalitate grava.

Tratamentul nu necesita antibiotice, rezumandu-se la antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale.

Otita medie acuta congestiva. Apare in 80% din cazuri de natura virala; in 1 din 5 cazuri reprezinta primul stadiu al otitei bacteriene. Restul de 20% reprezinta cazuri de otita bacteriena aflata in primul stadiu.

Durerea de ureche poate fi moderata sau intensa si cedeaza destul de usor la antalgice orale sau la picaturi otice antalgice. Poate exista si o scadere usoara a auzului.

Otita congestiva se trateaza cu picaturi auriculare cu solutii antiinflamatoare, dezinfectante si anestezice, antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale.

Este necesara supraveghere si consult la fiecare 24-48 ore, deoarece boala poate evolua spre otita bacteriana supurata.

Otita medie acuta bacteriana este data de infectia Streptococcus pneumoniae (40% din cazuri), Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.

Durerile de ureche sunt intense, profunde, adeseori pulsatile si cedeaza greu la analgezice. Celelalte simptome includ hipoacuzie (ureche infundata semnificativ) si timpanul inrosit, care se bombeaza.

In lipsa tratamentului cu antibiotice si antiinflamatoare, timpanul se perforeaza, ducand la otoree (scurgerea de secretii din ureche).

Cum previi infectiile urechii?

Imbolnavirea urechilor poate fi prevenita printr-o igiena adecvata si evitarea bailor in piscina.

Nu utiliza betisoare de urechi pentru a curata ceara din interiorul canalului auditiv, deoarece pot impinge un eventual dop inspre timpan. Betisoarele trebuie folosite doar pentru pentru a indeparta impuritatile de pe suprafata lobului, potrivit sfatulmedicului.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel