miercuri, octombrie 28, 2020

Afecțiunile endocrine, cele gastro­intestinale, dar și anu­mite medicamente pot fi  res­ponsabile de fragilizarea oaselor, atenționează experții Clinicii ExMedica din București

Osteoporoza – boala oaselor fragile – reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel mondial și afectează mai ales persoanele în vârstă. Studiile arată că 80% din femeile de 60 de ani au osteoporoză și majoritatea celor de 80 de ani. Odată cu creșterea speranței de viață se apreciază că incidența osteoporozei va crește.
Osteoporoza nu are niciun semn dacă nu se complică cu o fractură (prin compresie vertebrală sau a pumnului, humerusului, șoldului, coastelor, bazinului).
Unul din primele simptome îl reprezintă reducerea înălțimii (cu până la 10 cm), legată de curbarea spatelui din cauza tasării vertebrale. Atunci când osteoporoza este avansată apar fracturi ce pot surveni la traumatisme minime.
Gradul de osteoporoză este cuantificat prin densitometrie osoasă cu raze duale X, investigație mai frecvent cunoscută în rândul pacienților ca testul DEXA. Această investigație expune pacientul la doze mici de iradiere, se efectuează rapid și are rezultate foarte bune. Testarea se face la nivelul colului femural și la nivelul coloanei lombare, zonele cele mai expuse la fracturi și tasări vertebrale.
Diagnosticul de osteoporoză se pune când scorul T este mai mic sau egal cu 2,5, iar de osteopenie când acest scor se  situează între -1 si -2,5.
Cea mai frecventă cauză de osteoporoză este postmenopauza. După instalarea menopauzei rata pierderii osoase este accelerată de câteva ori la femei mai ales la nivelul osul trabecular (vertebre, oase late) din cauza scăderii producerii de estrogeni.
La bărbați, pierderea de masă osoasă este treptată, iar riscul de osteoporoză crește considerabil după vârsta de 70 de ani. Riscă să ajungă la fracturi cei care duc o viață sedentară și au un aport de calciu insuficient.
Cauzele secundare ale osteoporozei
^boli endocrine: hipogonadism feminin (amenoree hipotalamică, anorexie nervoasă, insuficiență ovariană), hipogonadism masculin (insuficiența gonadică primară/secundară, pubertate întârziată), hipertiroidie; hiperparatiroidie; hipercorticism; deficit al hormonului de creștere.
^ boli gastointestinale: sindroame de malabsorbție, icter obstructiv cronic, ciroză hepatică.
^ afecțiuni ale măduvei hematogene: mielom multiplu, limfom, leucemie, carcinom diseminat.
^ medicamente: heparina, glucocorticoizi, anticonvulsivante, chimioterapie.
^ alcool
^ imobilizare
^ artrită reumatoidă
Obiectivul principal al tratamentului este reprezentat de evitarea scăderii densității osoase. Există metode medicamentoase sau nemedicamentoase pentru a influența resorbția osoasă și a preveni apariția fracturilor.

Citește și:

Cum se ține în frâu boala fără pastile:
^ activitate fizică regulată – gimnastică medicală specifică, mai ales pentru femei în perioada de menopauză, mersul pe jos.
^ evitarea consumului de alcool în exces.
^ renunțarea la fumat.
^ evitarea medicamentelor care provoaca osteoporoza.
^ evitarea dietelor restrictive.
Tratamentul medicamentos folosește agenții care influențează metabolismul osului. Osteoporoza prezintă două mari procese de apariție: creșterea resorbției sau scăderea sintezei osoase. Se folosesc medicamente care împiedică resorbția osoasă, cea mai cunoscută clasa fiind reprezentată de bisfosfonați (Fosavance, Actonel, Bonviva).
Alte medicamente din grupul celor care scad resorbția sunt calciul, estrogenii, calcitonina, modulatorii recaptarii selective a estrogenului (Evista).
Medicamente osteoformatoare sunt vitamina D și hormonul paratiroidian (Teriparatide).
Femeile trecute de menopauză, dar și alți  pacienți care se regăsesc în categoriile de risc pentru apariția osteoporozei trebuie să se prezinte la endocrinolog sau reumatolog pentru realizarea testării DEXA și, în cazul confirmării osteoporozei, pentru inițierea rapidă a tratamentului.

Citește și:

Investigații cu aparate de ultimă generație, făcute de medici de top!
Clinica ExMedica din București oferă consultații, analize medicale, tratament pentru diverse afecțiuni endocrinologice. Echipa de medici specialiști și aparatura de înaltă performanță, de ultimă generație, unică în țară, vă așteaptă.
Dr. Bogdan Stănescu
– medic primar chirurg
Program Luni 16:00 – 18:00
Dr. Monica Chiriță
– medic specialist endocrinolog
Program Marți 09:00 – 12:00
și Joi 09:00 – 12:00
Dr. Gabriela Constantinescu
– medic primar endocrinolog
Program Luni 18:00 – 20:00

Citește și:

Pentru mai multe informații sau programări puteți contacta Clincia ExMedica la telefoanele:
^ 021.210.84.55
^ 021.210.84.42
^ 0756.088.023

Parteneri--