miercuri, septembrie 28, 2022

Aproape jumătate dintre adulți prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidențiabile prin examen clinic, 10% din populație prezentând un grad de handicap motor din cauza acestor afecțiuni netratate, a declarat președintele Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Ruxandra Ionescu.

„Tot mai mulți tineri, adulți și chiar copii sunt afectați de bolile reumatice. Din cauza interesării unor grupe active de populație, bolile reumatismale prezintă un impact socio-economic major, cu costuri semnificative”, a susținut Ionescu, care a explicat că reumatismul poate fi considerat „un coș în care sunt o mulțime de boli”.

Te-ar mai interesa: Dr. Mihaela Bilic: Acesta e singurul supliment pe ...

La rândul său, președintele Ligii Române contra Reumatismului, conf. dr. Cătălin Codreanu, de la Centrul de Boli Reumatismale „Dr. Ioan Stoia” din București, a spus că dincolo de cifre statistice sunt oameni, sunt drame ale pacienților, vieți distruse, cariere întrerupte, părinți care nu se mai pot juca cu propriii copii sau care nu-i mai pot întreține.

„În România există aproximativ 200.000 de persoane diagnosticate cu artrite. Aceste afecțiuni pot debuta la vârsta de 30-35-40 de ani. Netratate, pot duce la distrucția articulațiilor și incapacitate de a-și folosi articulațiile. Există și risc de mortalitate, care se produce din cauza complicațiilor polisistemice. Avem metode care pot recunoaște boala foarte devreme. În România avem la îndemână toate metodele de diagnostic”, a susținut conf. dr. Cătălin Codreanu.

Te-ar mai interesa: Medicii atrag atenția: mustul te poate ucide. Iată...

Specialiști de la Stanford University School of Medicine susțin la București un program de pregătire care este conceput pentru a le arăta medicilor, asistenților, psihologilor și reprezentanților asociațiilor de pacienți cum să învețe persoanele bolnave să-și gestioneze propria afecțiune și să câștige încredere în capacitatea lor de a controla simptomele.

La programul „Arthritis-Management Programme”, care se desfășoară în perioada 19-21 noiembrie, participă 20 medici, asistenți medicali, psihologi și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți ce vor fi implicați în educarea pacienților cu poliartrită reumatoidă.

Te-ar mai interesa: Suferi de spondiloză cervicală? 4 exerciții care p...

Cursurile sunt susținute de doi T-traineri ai Stanford University School of Medicine, Ian Darling și Jean Thompson, și sunt organizate de Societatea Română de Reumatologie în parteneriat cu Britstol Myers Squibb.

Scopul programului este acela de a educa reprezentanții din domeniul sănătății astfel încât aceștia să ajute la îmbunătățirea sănătății fizice și emoționale, în timp ce costurile îngrijirii se reduc.

Te-ar mai interesa: De ce sunt mai sănătoase ouăle de prepeliță decât ...

Conform datelor OMS, afecțiunile reumatismale reprezintă cea mai raportată cauză de boală la populația adultă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private