Sari la conținut

Bolile și lipsa unor vitamine duc la albirea prematură a părului

Albire prematura
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce factori duc la albirea prematura a parului

Din cuprinsul articolului

Albirea părului cauze. Albirea prematură a părului poate avea cauze genetice, dar poate fi provocată și de unele accidente traumatizante – șocuri precum pierderea unei persoane dragi – sau de boli.

 În urma unui șoc, albirea părului se poate produce în câteva ore sau zile. Acest fenomen se explică prin descărcarea de adrenalină în circulația sanguină, care ajunge la nivelul vaselor de sânge ce iriga firul de păr. Vasele sunt contractate, oprind hrănirea părului.

Albirea prematură, cauze diverse

Hipotiroidia și hipertiroidia pot afecta producția de melatonină din păr ducând la încărunțirea prematură.Unele0 boli autoimune, pot predispuse la albirea prematură a părului. Cercetările publicate în 2008 au arătat o legătură între problemele cu părul și disfuncția tiroidiană.

Albirea prematură a părului este, de asemenea, întâlnită în cazul alopeciei areata, o afecțiune autoimună a pielii care cauzează căderea părului de pe scalp, față și alte părți ale corpului. Când părul crește din nou, tinde să fie alb din cauza deficitului de melanină.

Deficitul de vitamine B12 a fost de asemenea asociată cu albirea prematură a părului.

Orice deficit de vitamina B-6, B-12, biotină, vitamina D sau vitamina E pot contribui la albirea prematură apărului .Un raport din 2015, publicat în revista Development menționează diferite studii despre deficitul vitaminei D-3, vitaminei B-12 și a cuprului și asocierea lor cu încărunțirea părului. Rezultatele arară că deficiențele nutriționale afectează pigmentul firului de păr, sugerând poate reveni culoarea, odată cu suplimentarea cu vitamine.

Anemia pernicioasă. Această afecțiune a sistemului imunitar determină anticorpii din organismul tău să distrugă anumite celule din stomac și împiedică absorbția vitamiei B12 în organism.

Vitiligo. Și această este o boală a sistemului imunitar, care afectează și pielea, distrugând melanocitele, duce la apariția unor zone unde pielea și părul sunt albe.

Fumatul. Unele studii au descoperit faptul că fumătorii sunt de patru ori mai expuși riscului de a albi prematur.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel