joi, decembrie 1, 2022

Bolile virale de iarnă. Cum ne afectează „valul de frig”. Fiți vigilenți! Termenul de „val de frig” este folosit de obicei pentru a se referi la bolile virale de iarnă. Dar poți să te îmbolnăvești cu adevărat de frig sau este doar o expresie? Dr. Jean-Christophe Nogrette, medic generalist, explică.

„Pune-ți haina pe tine, că o să răcești! Cine nu a mai auzit un astfel de sfat până acum. Dar poate frigul să ne îmbolnăvească cu adevărat? Care sunt simptomele unui „val de frig” și cum pot fi tratate?

Te-ar mai interesa: Nu ignora transpirația urât mirositoare! Poate fi ...

Răspunsurile au fost oferite de un medic generalist și președinte al sindicatului medicilor generaliști MG France din Haute-Vienne, potrivit santemagazine.fr.

Cum ne afectează „valul de frig”?

„Nu purtasem eșarfă, probabil că am răcit. În fiecare an, pe măsură ce se apropie iarna, reapar celebrele „valuri de frig”. Cu toate acestea, din punct de vedere medical, ele nu există ca atare. „Un herpes labial este o senzație de răceală pe care o ai atunci când un virus se răspândește prin corp”, explică Dr. Nogrette.

Ne îmbolnăvește frigul?

Imagine de Pexels de la Pixabay

Dacă este adevărat că suntem mai predispuși să ne îmbolnăvim atunci când temperaturile scad, nu este direct din cauza acestor temperaturi, ci pentru că ele ne slăbesc organismul și permit anumitor viruși să fie mai rezistenți (datorită umidității, în special). Așadar, ecuația este simplă: mai mulți viruși contagioși, pe de o parte, și un sistem imunitar mai fragil, pe de altă parte.

Te-ar mai interesa: Cele 3 simptome de CANCER la care trebuie să fii a...

Mulți viruși sunt sezonieri și sunt favorizați de anotimpul nefavorabil și de aglomerația crescută în spații neventilate. De aici și ideea că „răcești” atunci când vremea este rea. Dar această regulă nu este absolută, iar unii viruși se simt foarte bine vara, spune Dr. Nogrette.

Rinofaringită, bronșită, gastroenterită… Despre ce boli este vorba cu adevărat?
Bolile care se regăsesc cel mai des în spatele expresiei „a răci” sunt :

Te-ar mai interesa: Când știi că durerea în gât este gravă? 4 semne de...

  • rinită sau rinofaringită,
  • angină pectorală,
  • laringită,
  • traheită
  • sau bronșită.

Poate fi vorba, de asemenea, de gastroenterită, de o boală asemănătoare gripei sau, mai rar, de tuse convulsivă.

Care sunt semnele de avertizare?

Aceste diverse infecții virale, care încep cu o senzație de „răceală”, se manifestă în general sub formă de

  • o durere de gât,
  • un nas care curge,
  • o tuse,
  • febră,etc.

În plus, gastroenterita datorată rotavirusului sau norovirusului se manifestă prin : greață, vărsături, dureri abdominale, diaree și uneori febră.

Te-ar mai interesa: Peste 70.000 de ore de consiliere psihologică pent...

Cât timp durează aceste simptome?

Bolile virale se ameliorează de obicei în câteva zile (în medie 3-10 zile). Cu toate acestea, în unele cazuri, acestea pot progresa sau se pot complica. Nu ezitați să consultați un medic în cazul în care simptomele persistă.

În mod similar, tulburările digestive se vindecă spontan în câteva zile, dar se pot complica și pot duce la deshidratare, în special la persoanele în vârstă și la sugari. Deci, fiți vigilenți.

Te-ar mai interesa: Orice viitoare mamă trebuie să știe. Ce se întâmpl...

Sunt contagioase?

Da, toate virusurile de iarnă sunt relativ contagioase. Prin urmare, este esențial să se respecte gesturile de barieră:

Purtați o mască chirurgicală,
folosiți șervețele de unică folosință (și aruncați-le la coșul de gunoi fără să le lăsați pe jos), spălați-vă frecvent pe mâini, reduceți contactul social și evitați sărutul sau strângerea de mână), aerisiți regulat camerele, și așa mai departe.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private