Sari la conținut

Bolnavii de cancer ies în stradă: protest fără precedent în fața Ministerului Sănătății

alimente care minimalizeaza riscul de cancer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Joi, 13 iulie 2023, bolnavii de cancer vor protesta în fața Ministerului Sănătății ca urmare a neaplicării Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului. Planul era programat să intre în vigoare pe data de 1 iulie.

Bolnavii de cancer protestează în fața Ministerului Sănătății. În jur de 50 de pacienți vor organiza, joi dimineață, un miting. Pacienții nu vor veni în număr foarte mare deoarece „vorbim despre bolnavi de cancer”, a declarat, pentru HotNews.ro, Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Pe 31 mai, Alexandru Rafila anunța lansarea unui nou plan anticancer, în condițiile în care pe data de 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare Planul Național de Combatere a Cancerului lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament încă de la finalul anului trecut.

Citeste si:

Bolnavii de cancer spuneau atunci că vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce Rafila a făcut anunțul lansării noului plan, în loc să facă norme de aplicare pentru cel deja promulgat la finalul anului 2022.

Vineri, pe 30 iunie, cu o zi înaintea datei de 1 iulie, când ar fi trebuit să intre în vigoare Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului, Rafila a ieși într-o conferință de presă în care a prezentat norme de aplicare pentru plan, despre care a spus că „vor intra în vigoare de la 1 iulie”.

​​Normele de aplicare pentru Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului prezentate pe 30 iunie de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, reprezintă însă „o mare păcăleală”, ele fiind „un document word fără nicio valoare juridică” și reprezentând „doar o promisiune, o intenție”, a declarat pentru HotNews.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din România.

Bolnavii de cancer vor da în judecată Ministerul Sănătății

Pacienții îl acuză pe Rafila că încearcă „să inducă în eroare populația” și spun că vor da în judecată Ministerul Sănătății în cazul în care normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului nu vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, așa cum prevede legea.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că „nu vreau ca domnul Rafila să inducă în eroare populația și în primul rând pacienții – Ce om bun este el și că el a făcut și a dres”.

„Gândiți-vă ce bătaie de joc a făcut față de pacienți. Nu are pic de compasiune”, acuză președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Planul Național de Combatere a Cancerului nu a intrat în vigoare nici la 8 luni de când a fost promulgat de Klaus Iohannis

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat pe 19 ianuarie 2022 în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, iar pe 3 noiembrie 2022, Legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În decembrie anul trecut, după promulgarea legii de aprobate a planului, la nivelul Ministerului Sănătății era constituit un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului. Normele urmau să fie gata înaintea datei de 1 iulie 2023, când Planul de Combatere a Cancerului urma să intre în vigoare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.