Sari la conținut

”Bomba” de chimicale periculoase din casa ta. Poate cauza cancer pancreatic, iritații și boli respiratorii

Pe lista ingredientelor balsamului de rufe se găsesc o mulțime de chimicale periculoase, care, fie prin inhalare, fie prin contactul direct cu pielea, pot provoca un spectru larg de boli și afecțiuni, cei mai vulnerabili fiind copiii de vârstă fragedă.
Balsamurile pentru rufe conțin practic un cocteil de chimicale periculoase și parfum. În special acești agenți de parfumare sunt greu de eliminat de către organism odată ce pătrund în corp, deoarece sunt proiectați să persiste, să adere cât mai bine în țesătura hainelor pentru un efect de durată. Și pe cât de bine aderă pe rufe, pe atât de bine aderă și de țesuturile celulare!
Cantitatea și tipul de solvenți folosiți, care controlează persistența parfumului pe anumite suprafețe și felul în care acesta se comportă în anumite condiții de temperatură și umiditate, contribuie în mod direct la creșterea toxicității balsamurilor.
Cele mai frecvente chimicale toxice conținute de balsamurile pentru rufe din comerț sunt:
Alpha-terpineol – o substanță toxică periculoasă, care poate provoca multe probleme de sănătate, printre care și: amețeli, dureri de cap, senzație continuă de foame, pierderi de memorie, amorțeli ale feței, dureri în gât și de-a lungul coloanei vertebrale.
Acetat de benzil – o substanță toxică ce a fost corelată cu apariția cancerului pancreatic. Vaporii emanați de această substanță irita ochii și căile respiratorii, și pot fi absorbiți și prin piele.
Alcool benzilic – poate genera simptome precum: tulburări ale sistemului nervos central, dureri de cap, greață, vărsături, amețeli și scăderi bruște ale tensiunii arteriale.
Cloroform – este o neurotoxină cancerigenă ce poate provoca numeroase îmbolnăviri. Simptomele imediate ale intoxicațiilor cu cloroform sunt: leșin, greață, dureri de cap, vărsături, amețeli, somnolență.
Linalool – un narcotic ce provoacă probleme respiratorii și lipsă de coordonare în mișcări.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel