sâmbătă, mai 21, 2022

Covrigii consumaţi des predispun la obezitate şi diabet, guma de mestecat favorizează gastrita, iar cafeaua fără cofeină atacă inima mai mult decât cea normală.

1. GUMA DE MESTECAT stimulează în exces sucurile gastrice necesare digestiei. „Stomacul roade în gol şi astfel apare, printre altele, gastrita. Riscul mare este ca guma să fie aspirată pe trahee şi să ajungă în plămâni, obturând căile respiratorii”, spune medicul de familie Călin Ciubotaru.

2. COVRIGII.
Medicii recomandă să-i consumaţi foarte rar şi atunci să nu fie foarte calzi. Un covrig are între 250 şi 300 de calorii şi mai mult de 50 de grame de carbohidraţi.

Te-ar mai interesa: Copiii care nu au prieteni sau nu se înțeleg cu ma...

„Au un indice glicemic foarte mare, ceea ce înseamnă că nivelul zahărului din sânge creşte rapid, după care începe să scadă la fel de repede. Aceste variaţii epuizează funcţia pancreasului şi cauzează rezistenţă la insulină, faza premergătoare diabetului. Descărcările mari de insulină fac ca aceste zaharuri să nu fie arse în totalitate şi să se transforme în celule adipoase sau colesterol. Iar dacă sunt calzi, covrigii irită stomacul”, atrage atenţia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

3. BATOANELE „FITNESS” sunt promovate drept alimente bune pentru siluetă, pentru că au mai puţin de 100 de calorii, ceea ce este o capcană, pentru că provin în principal din zahăr.

Te-ar mai interesa: Efectele secundare surprinzătoare ale consumului d...

„În compoziţia lor predomină zahărul, nu cerealele integrale, aşa cum lasă eticheta să se înţeleagă”, spune nutriţionistul Corina Zugravu.

4. CAFEA DECOFEINIZATĂ. Câteva ceşti echivalează cu o ceaşcă de cafea normală ca şi conţinut de cofeină. În procesul decofeinizării se utilizează constant solvenţi, substanţe cancerigene.

„Mai mult, cafeaua decofeinizată e obţinută din culturi mai slabe calitativ (cafea Robusta), care au boabe mai grase şi care pot creşte colesterolul rău”, conchide prof. Mencinicopschi.

Te-ar mai interesa: Remedii naturiste pentru diabetul de tip 2...

Studiile efectuate de americani şi britanici pe loturi de voluntari au demonstrat că cei care beau zilnic o ceaşcă de cafea decofeinizată au un nivel al colesterolului mai mare decât cei care beau cafea normală sau nu beau deloc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private