Sari la conținut

De ce apare bruxismul, încleștarea dinților ziua sau noaptea

Bruxismul este o afecțiune caracterizată prin strângerea, încleștarea dinților fie în timpul zilei, fie în timpul nopții. Dacă nu este tratat la timp bruxismul poate duce la agravarea bolii parodontale, la pierderea smalțului, la decimentarea lucrărilor de ceramică, la afectarea dinților. 

Sunt situații în care bruxismul apare pe fondul altor afecțiuni, mai exact atunci când persoana în cauză are și apnee în somn sau când sforăie. Atunci când există o formă ușoară de bruxism tratamentul nu e necesar, însă există și forme mai grave când intervenția medicului este necesară.

Care sunt cauzele apariției bruxismului:

  • Bruxismul poate să apară din pricina stresului sau a anxietății. Cel care are loc ziua este mult mai ușor de controlat, în schimb cel din timpul nopții nu prea se poate controla, spun specialiștii.
  • Uneori, bruxismul nocturn este considerat a fi cauza malocluziei dar poate să fie și de natura neurologică sau chiar musculară.
  • Sunt studii care arată că există o asociere între bruxism și consumul de alcool sau de cafea.
  • În cazul unui copil, bruxismul poate să apară din cauza durerilor de dinți.
  • Printre cauzele bruxismului mai regăsim și refluxul gastroesofagian, sau boala Parkinson.

Cum recunoști bruxismul:

  • apariția contracțiilor ritmice ale mușchilor maxilarului,
  • sunete de scrâșnire în timpul nopții,
  • durere de cap dimineața,
  • dantura are daune, dinții sunt afectați, de exemplu pot fi sparte plombele, dispariția smalțului,
  • disfuncții maxilare,
  • insomnie,

Stresul poate duce la scrâșnirea dinților pe timpul zilei sau a nopții, de cele mai multe ori în mod inconștient. Bruxismul poate duce la probleme dentare din cauza pierderii treptate a dinților cauzate de erodarea smalțului dentar sau poate duce la hipersensibilitate, inflamații, fisuri, fracturi sau necroză pulpară. Totodată, bruxismul poate agrava o boală parodontală deja existentă, poate determina apariția pungilor gingivale, poate produce fracturarea sau decimentarea lucrărilor proteice sau modificări ale oaselor maxilare. Tratamentul bruxismului trebuie să fie obligatoriu instituit de către medicul dentist cât mai precoce după ce a avut loc diagnosticarea acestei afecțiuni, pentru că disfuncțiile dentare pe care le poate cauza să fie limitate, ne-a spus medicul specialist stomatolog Ion Melnic.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel