Sari la conținut

Bulgaria este amenințată de Ungaria că i se va bloca aderarea la Schengen!

Bulgaria este amenințată de Ungaria că i se va bloca aderarea la Schengen!
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Guvernul bulgar a primit semnale din partea Ungariei cu privire la posibilitatea blocării aderării la Schengen și a promis că va abroga taxa.

Bulgaria este amenințată de Ungaria că i se va bloca aderarea la Schengen! Ungaria amenință că va bloca aderarea Bulgariei la spațiul Schengen prin exercitarea dreptului de veto, dacă guvernul de la Sofia nu renunță la noua taxă impusă tranzitului gazului rusesc.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a transmis un avertisment prin intermediul unui comunicat, exprimând preocupări cu privire la securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei.

Bulgaria este amenințată de Ungaria că i se va bloca aderarea la Schengen!

Taxa impusă de noul guvern bulgar, condus de premierul pro-occidental Nikolai Denkov, constă în 20 de leva (10 euro) pentru fiecare megawatt oră de gaz rusesc și a fost introdusă în octombrie.

Scopul declarat este de a diminua veniturile Rusiei în contextul conflictului din Ucraina, însă nu a existat o decizie la nivelul UE pentru impunerea acestei taxe.

Ungaria consideră taxa drept ilegală și nejustificată, solicitând Comisiei Europene să inițieze o investigație împotriva Bulgariei.

Serbia și Macedonia de Nord au protestat, de asemenea, împotriva acestei taxe. Ungaria, fiind o țară fără ieșire la mare, are opțiuni limitate pentru a se aproviziona cu gaze naturale lichefiate și rămâne dependentă de gazul importat din Rusia.

Guvernul bulgar a primit semnale din partea Ungariei cu privire la posibilitatea blocării aderării la Schengen

Conducta TurkStream, care transportă gazul rusesc prin Bulgaria către Ungaria și Serbia, este vitală pentru aprovizionarea energetică a Ungariei.

Guvernul bulgar a primit semnale din partea Ungariei cu privire la posibilitatea blocării aderării la Schengen și a promis că va abroga taxa în urma acestor presiuni diplomatice.

Acest conflict evidențiază tensiunile între statele membre UE și necesitatea de a asigura securitatea energetică în regiune, conform stirileprotv.ro.

Spațiul Schengen este o zonă în cadrul Uniunii Europene (UE) care elimină controalele la frontierele interne între statele membre participante. A fost numit astfel după Acordul Schengen, semnat în orașul luxemburghez Schengen în 1985.

Zona Schengen facilitează libera circulație a persoanelor prin eliminarea controlului la frontierele interne ale statelor membre care fac parte din această zonă.

Statele membre care aderă la spațiul Schengen renunță la controalele la frontierele interne și implementează controale eficiente la frontierele externe ale zonei Schengen. Aceasta permite călătorilor să se deplaseze liber între statele membre Schengen fără a fi supuși controalelor la frontieră.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel