miercuri, martie 22, 2023

Ai burtă de stres și vrei să scapi de ea? 6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de grăsimea abdominală

Există multe lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de burta de stres sau pentru a-ți intensifica pierderea în greutate. Iată câteva recomandări care te pot ajuta să te mențineți în formă și să reduci diferitele riscuri pentru sănătate legate de obezitatea abdominală.

Te-ar mai interesa: Dr. Bilic, reguli de urmat în dieta pentru slăbit:...

Majoritatea oamenilor trec prin perioade mai stresante. Cu toate acestea, stresul prelungit poate provoca o serie de probleme de sănătate fizică și mentală. De asemenea, poate duce la creșterea în greutate nedorită, mai ales în jurul mijlocului.

Cercetările au arătat că stresul poate provoca excesul de grăsime abdominală, chiar și la femeile altfel slabe. Cunoscută și sub numele de „burta de stres”, care este o modalitate de a descrie modul în care stresul și hormonii de stres vă afectează burta, grăsimea abdominală este legată de probleme grave de sănătate, inclusiv un risc mai mare de boli de inimă, diabet de tip 2 și probleme de respirație. Vestea bună este că există multe lucruri pe care le puteți face pentru a scăpa de burta de stres sau pentru a vă spori pierderea în greutate.

Te-ar mai interesa: Focar de paralizie în Europa, provocat de operaţii...


Ce este mai exact burta de stres?

Practic, burta de stres nu este un diagnostic medical, este o modalitate de a descrie modul în care stresul și hormonii de stres vă pot afecta greutatea, în special burta. De exemplu, niveluri mai ridicate de cortizol – hormonul primar al stresului – au fost asociate cu obezitatea abdominală.

Acest hormon crucial produs în glanda suprarenală ajută, de asemenea, la controlul zahărului din sânge, la metabolism și la multe alte funcții ale corpului.

Te-ar mai interesa: Rolul markerilor tumorali în diagnosticul bolilor ...

Cortizolul, alături de alți hormoni, cum ar fi adrenalina, este o parte a răspunsului de „luptă sau fugă” al corpului care apare atunci când se confruntă cu o criză. În timpul unui eveniment stresant, nivelul de cortizol crește pentru a vă oferi o creștere a energiei pentru a vă ajuta să faceți față evenimentului. Și odată ce stresul este abordat, totul revine la normal.

Niveluri crescute de cortizol legate de creșterea în greutate și obezitatea abdominală

Cu toate acestea, senzația de stres prelungită și constantă vă poate afecta sănătatea în mai multe moduri. Inclusiv creșterea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de zahăr din sânge și niveluri ridicate de cortizol.

Te-ar mai interesa: Cele mai periculoase interacțiuni alimente-medicam...

Nivelurile crescute de cortizol declanșate de stresul cronic au fost asociate cu creșterea în greutate și obezitatea abdominală. De exemplu, un studiu publicat în revista Psychosomatic Medicine a raportat că persoanele cu niveluri mai ridicate de cortizol în corpul lor tindeau să aibă măsurători mai mari ale taliei și un indice de masă corporală (IMC) mai mare comparativ cu cele cu niveluri mai mici. În mod similar, un alt studiu a constatat că nivelurile mai ridicate de cortizol pe termen lung sunt puternic legate de obezitatea abdominală.

Te-ar mai interesa: Ponturi pentru evitarea instalării diabetului. Ce ...

Cu toate acestea, se poate observa că nu toate persoanele cu obezitate au niveluri ridicate de cortizol, deoarece genetica poate juca un rol în sensibilitatea la glucocorticoizi.

6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de grăsimea abdominală

Diversi factori, inclusiv vârsta și genetica, influențează locul în care corpul tău stochează grăsimea. Dar există multe lucruri pe care le puteți face pentru a pierde grăsimea din burtă și pentru a menține pierderea în greutate. Iată 6 lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de grăsimea abdominală.

Adoptă o dietă echilibrată

Adoptă o dietă echilibrată care include o mulțime de fructe proaspete, legume și cereale integrale. O dietă sănătoasă te poate ajuta să ajungi sau să îți menții greutatea. Cercetările sugerează că consumul de alimente bogate în vitamine B poate ajuta la ameliorarea stresului. Deci, ia în considerare adăugarea multor legume cu frunze verzi, banane, etc.

Redu caloriile totale

Încearcă să limitezi e cât posibil alimentele cu un conținut ridicat de calorii. Evitată adăugarea fructozei și a uleiurilor vegetale hidrogenate. De asemenea, evită sau cel puțin bea alcool cu ​​moderare. Acest lucru este important deoarece băuturile alcoolice sunt bogate în calorii.

Fii mai activ

Un stil de viață sedentar crește riscul multor probleme grave de sănătate, inclusiv creșterea în greutate. Exercițiile zilnice te pot ajuta să reduci considerabil grăsimea de pe burtă și să îți ridici starea de spirit, printre alte câteva beneficii. Ar trebui să tinzi spre 30 de minute de exerciții cu intensitate moderată în majoritatea zilelor și antrenament de forță în alte zile.


Ce poți face pentru a trata sau a pierde burta de stres

Renunță la fumat

Studiile au arătat că fumatul este un factor de risc pentru obezitatea abdominală, precum și alte câteva probleme de sănătate. Deci, dacă fumezi, renunțarea la țigări poate reduce semnificativ grăsimea abdominală, îmbunătățind în același timp starea generală de sănătate.

Dormi pe săturate

Lipsa de somn îţi afectează sistemul hormonal, inclusiv acei hormoni care reglează pofta de mâncare. Este important să reții că somnul de calitate este esențial dacă încerci să pierzi kilograme. Cercetările au arătat că adulții care dorm mai puțin de șase ore sau mai mult de 9 ore tind să aibă mai multă grăsime abdominală. Se recomandă ca majoritatea adulților să doarmă 7-9 ore în fiecare noapte.

Gestionați stresul

După cum s-a menționat mai sus, stresul îți „adună” kilogramele pe burtă. Așadar, caută modalități care te pot ajuta să te relaxezi și să-ți păstrezi calmul. Există multe metode care pot ajuta la ameliorarea stresului – yoga, mindfulness, meditație etc.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private