joi, decembrie 9, 2021

Mai multe studii care au evaluat impactul consumului de cafea asupra sănătăţii au fost realizate în ultimii ani, iar rezultatele arată că un consum moderat de cafea poate avea efecte benefice.

Specialiştii susţin că, atâta timp cât nu se depăşeşte doza optimă, cafeaua vă scapă de dureri de cap, energizează organismul şi amână oboseala.

Antioxidanţii limitează distrugerea celulelor

Te-ar mai interesa: Top 10 fructe cu proprietăți de purificare și vind...

Principalele efecte pozitive ale cafelei sunt determinate de faptul că are un conţinut bogat de antioxidanţi, care acţionează asupra organismului şi limitează distrugerea celulelor.

„Prin conţinutul şi efectele sale, cafeaua îmbină două avantaje într-unul: conţine antioxidanţi şi este un tonic al sistemului nervos”, explică Luiza Pîrvu, medic nutriţionist. Mai mult, cafeaua stimulează capacitatea mentală, performanţa fizică, înlătură oboseala, conform studiilor recente.

În plus, cafeaua este şi un prilej de socializare. „Întâlnirea la o cafea este motivul cel mai des invocat de oameni pentru a face o pauză, a ieşi din mediul cotidian, respectiv pentru a socializa”, mai spune nutriţionistul Luiza Pîrvu.

Te-ar mai interesa: 7 moduri naturale de a scădea tensiunea arterială...

Pe lângă cafea, ceaiul, ciocolata şi cacaua, energizantele sau unele băuturi răcoritoare conţin cofeină. Din acest motiv, cei care consumă mai multe astfel de produse este bine să fie atenţi la cantitate.

Doza zilnică recomandată este de trei cafele pe zi. „300 de miligrame de cofeină (echivalentul a 3 căni de 150 de mililitri) reprezintă un consum moderat pentru oamenii sănătoşi. Preferabil este să se încadreze între două şi trei căni”, recomandă Luiza Pîrvu.

Te-ar mai interesa: Bill Gates prezice finalul pandemiei, în ciuda var...

În ceea ce priveşte cafeaua solubilă, specialistul recomandă respectarea anumitor proporţii: pentru 150 de mililitri de apă sunt suficiente două linguriţe de cafea solubilă.

Efecte secundare: agitaţie, nelinişte şi tremurături

În cazul în care se depăşeşte consumul mediu de trei căni de cafea pe zi, pot apărea efecte adverse: agitaţie, nelinişte, insomnie, tremurături şi probleme cardiace.

Te-ar mai interesa: Creșteți imunitatea în mod natural – Încerca...

Mai mult, persoanele care au probleme cu tensiunea arterială, diabeticii sau mamele care alăptează ar trebui să evite consumul de cafea pentru a nu-şi crea singuri probleme de sănătate.

„Cei care suferă de hepatită cronică, ulcer, persoanele cu enterocolită cronică sau gută e bine să evite consumul de cafea”, spune nutriţionistul. Cei care au boli uşoare nu sunt în pericol dacă beau o cafea slabă.

Te-ar mai interesa: Restaurantele, deschise de Crăciun și Revelion? Ce...

Pe de altă parte, cofeina poate avea şi efect contra migrenei. „Cofeina ameliorează cefaleea (durerile de cap). De altfel, din ce în ce mai multe medicamente pentru durerile de cap conţin cofeină”, spune medicul nutriţionist Luiza Pîrvu.

Pentru ca organismul să funcţioneze bine, nu uitaţi să aveţi o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică regulată.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri