Caisele, un adevărat izvor de sănătate: ţin tensiunea sub control şi previn cancerul

Din cuprinsul articolului

La fel ca prunele, caisele sunt laxative, depurative, antioxidante şi hidratant-remineralizante. De asemenea, ele combat oboseala fizică şi intelectuală, scad tensiune arterială, favorizează bronzarea, protejând în acelaşi timp pielea, sunt o excelentă sursă de fier şi încetinesc procesul de îmbătrânire.
Caisele coapte bine, nu cele verzui-acrişoare, sunt bogate în betacaroten, vitaminele B3, C şi E, în fibre şi zaharuri simple, dar şi în oligoelemente precum: magneziu, potasiu, fosfor, fier, calciu, fluor, brom ori cobalt. Toate acestea furnizează energie organismului şi reglează procesele care susţin ritmul somn-veghe, ce sunt perturbate de multe ori de stresul cotidian.

Protejează inima şi scad tensiunea
Hipertensivii, mai ales cei care au probleme pe fondul sensibilităţii la sodiu, ar trebui să consume în mod regulat caise vara.

Datorită nutrienţilor pe care îi conţin, aceste fructe sunt benefice pentru sănătatea inimii. Betacarotenul şi licopenul protejează colesterolul LDL de oxidare, iar astfel, pot fi prevenite anumite boli de inimă.

Ideale pentru bărbaţi

Datorită conţinutului de licopen, caisele previn şi cancerul de prostată. conţin şi licopenSpre exemplu, barbatii care consuma alimente bogate in licopen si ceai verde prezinta un risc scazut de a dezvolta cancer de prostata. Potrivit unui studiu comparativ, bărbaţii care au o dietă bogată în fructe şi legume bogate în licopen – roşii, caise, grepfrut roz, pepene roşu, papaya şi guava au un risc cu  82%  mai mic de cancer de prostată faţă de cei care nu au aceste obiceiuri alimentare.

Miezul sâmburilor previne cancerul

Nu aruncaţi sâmburii caiselor! Vitamina B17 sau amigdalina pe care o conţine miezul lor şi le conferă gustul specific, uşor amărui, ajută la prevenirea cancerului dacă se mănâncă circa şapte-zece zilnic. De altfel, pornind de la această premisă, se practică neconvenţional injectarea intravenoasă a unor doze de amigdalină în tratamentul cancerului. Dar atenţie! Consumaţi în cantităţi mai mari, miezurile pot fi toxice.

Menţin pielea frumoasă şi sănătoasă
Pentru a avea un ten frumos şi sănătos puteţi apela la măştile cu caise, pe care să le preparaţi singuri acasă. Pentru o mască aveţi nevoie de două caise mari, foarte bine coapte, pe care le veţi descoji de pieliţe. Apoi le pasaţi cu o lingură de lemn într-un vas de sticlă, porţelan sau ceramică. Amestecaţi bine cu trei linguri cu iaurt şi aplicaţi pasta omogenă pe faţă, pentru 20 de minute, după care o veţi îndepărta fie cu apă caldă de izvor, fie cu ceai călduţ de muşeţel. Măştile cu caise sunt ideale atât pentru tenul normal, cât şi pentru cel gras sau cu tendinţă de acnee.

De asemenea, persoanele care vor să se bronzeze mai repede e bine să ştie că trebuie să mănânce în mod regulat fructe şi legume de culoare galben-portocaliu, care conţin betacaroten, ce are rolul de a proteja pielea de arsuri. Însă betacarotenul are şi alt rol. Alături de vitaminele C şi E şi de flavonoidele din compoziţia lor, contracarează radicalii liberi care se formează prin expunerea la poluare, radiaţii solare şi stres. Adică exact împotriva factorilor care duc în timp la degradare organică şi la apariţia semnelor de îmbătrânire, fapt pentru care sunt folosite şi în cosmetică.

 

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

17 minute ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

48 de minute ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

o oră ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

2 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

2 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic