Sari la conținut

Căldura provoacă iritații. Cum le prevenim?

Căldura ne poate da multe stări neplăcute. Vară, caniculă, haine la modă. Vrei nu vrei transpiri, mai ales dacă hainele nu sunt din bumbac.

Iritația pielii din cauza căldurii excesive nu este o boală, dar este o senzație care deranjează.

Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog la Clinica Herba Dermatologie ne-a spun cum putem să înlăturăm disconfortul creat de sudamină.

Sudamina numită în termeni populari „iritație la căldură” apare în clipa în care corpul transpiră în exces. Este o reacție care se produce din pricina blocării glandelor sudoripare.

Această problemă se agravează și dacă nu se îmbrăcăm corespunzător. Are ca manifestare apariția unor papule de culoare roșiatică. De asemenea, se poate manifesta și sub forma unor vezicule cu lichid. Acestea pot da mâncărime.

Anumite persoane sunt predispuse la această problemă. Vinovată este bacteria – Stafilococ epidermidis. Aceasta trăiește pe pielea omului. Totodată, ea secretă o substanță care alături de transpirația excesivă și celulele moarte ale pielii poate cauza blocarea glandelor sudoripare, ne-a explicat medicul specialist.

De cele mai multe ori, adulții au erupții cutanate la nivelul pielii. Dar mai ales în zonele unde îmbrăcămintea cauzează frecare. La sugari, erupția cutanată este localizată pe gât, piept sau umeri.

Sudamină nu este contagioasă  

Vestea bună este că sudamina nu este o afecțiune contagioasă.

Destul de rar se prescrie un tratament medicamentos. Numai în cazul în care calitatea vieții în zilele respective este afectată. Adică dacă apar mâncărimi se pot utiliza loțiuni calmante pe bază de mentol, calamină. Antihistaminicele orale pot fi și ele de ajutor, a mai spus medicul.  

Totodată, conform specialistului, este foarte important ca oamenii să evite statul în căldura, orele periculoase. Hainele să fie adecvate, din bumbac. Nu în ultimul rând săpunul antibacterian poate menține sub control bacteriile de pe piele. Hidratarea este și ea extrem de importantă, mai ales când există o transpirație în exces.

Reține! Căldura poate duce la iritația adesea confundată cu unele alergii sau cu erupțiile de natură virală. De aceea, trebuie să mergi la medic și să te asiguri că ceea ce ai nu este grav și nu necesită tratament sau izolare la domiciliu.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel