joi, martie 4, 2021

Vâscul, planta sub care se spune că e bine să te săruți în noaptea dintre ani poate ajuta în lupta împotriva cancerului.

Vâscul, (Viscum album) cunoscut la noi şi sub denumirea de stoletnic, vâsc-de-păr, vâsc-de-brad, este o plantă parazit, veşnic verde, folosită şi ca plantă de leac pentru echilibrarea tensiunii. Vâscul se dezvoltă şi trăieşte în copaci, în plop, salcie, mesteacăn, stejar, păducel şi chiar în pomii fructiferi.

În scop terapeutic, de la vâsc se folosesc numai frunzele, bobiţele fiind considerate toxice. Calitatile terapeutice ale vâscului au fost cunoscute încă din timpuri străvechi, ştiinţa modernă nefăcând altceva decât să confirme ceea ce deja se ştia demult.

Astfel, vâscul este folosit pentru tratarea afecţiunilor vasculare, dar şi pentru boli ale sistemului nervos, precum epilepsia ori isteria. În medicina populară, vâscul este folosit şi pentru ameliorarea unor afecţiuni respiratorii precum astmul bronşic, tusea şi bronşita. Atenţie: vâscul nu se administrează copiilor şi preparatele din acesta nu se recomandă femeilor însărcinate.

Încă din 1920, vâscul a fost de testat în tratarea mai multor tipuri de cancer.
Pentru persoanele care fac tratamente pentru cancer planta este adesea folosită ca  terapie complementară. În Europa, preparatele de vâsc sunt prescrise în mod regulat pentru diferite tipuri de cancer deoarece s-a dovedit că extractul din vâasc are proprietăți anticancerigene.

Se spune că extractul de vasc îmbunătățește funcția sistemului imunitar, care creste productia de celule. Atunci când se folosește ca terapie pentru cancer, extractul se administrează prin injecție subcutanată, intravenoasă sau direct în tumoră.

Proprietățile anticancerigene ale vâscului pot fi influențate de planta gazdă. Dacă de exemplu, vâscul creștere pe un măr, poate avea o compoziție chimică oarecum diferită de vâscul care crește pe un ulm.

Cu toate acestea, nu pare să existe nicio cercetare definitivă despre ce tip de extract este de preferat pentru un anumit tip de cancer .

Majoritatea studiilor clinice au fost efectuate în Europa și în principal în Germania unde mai multe cercetări au scos la iveală eficacitatea vâscului împotriva cancerului.

Într-un studiu realizat între 1993 și 2000, cercetatorii au examinat utilizarea unui extract de vâsc pe 800 de pacienti cu cancer colorectal. Toți au fost tratați cu chimioterapie și/ sau radioterapie. Cercetătorii au descoperit că pacienții tratati cu extract de vâsc au avut mai puține efecte adverse, simptomele au fost ameliorate și șansele de supraviețuire au crescut, spre deoasebire de cei care nu au folosit vâscul ca terapie adjuvantă.

În 2002  Centrul Național pentru Medicină Complementară și Alternativă ( NCCAM ) si Institutul Național al Cancerului ( NCI ) au inițiat un studiu clinic pe un extract de vâs în combinație cu chimioterapia la pacienții cu tumori solide avansate.

În cadrul studiului, combinația dintre cele două au arătat toxicitate redusă și beneficii pentru sănătate la aproape jumătate dintre pacienți.

Ultimele stiri

Parteneri