Sari la conținut

Campania de vaccinare antigripală 2023-2024. Cine se poate vaccina gratuit

campanie de vaccinare antigripala
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Un nou vaccin e testat pe oameni

În luna octombrie începe oficial campania de vaccinare antigripală 2023-2024, dar deocamdată nu este clar cum se va face imunizarea populaţiei. Anul trecut, gripa a ucis 98 de români.

Serul antigripal ar trebui eliberat 100% gratuit pentru persoanele vulnerabile, cu o reţetă simplă electronică emisă de medicul de familie sau de specialist.

Românii din categoriile de risc, adică persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, copiii de la șase luni la cinci ani, rezidenţii din centrele sociale, bolnavii cronic, gravidele și personalul medical, ar trebui să se vaccineze gratuit. Serul antigripal a ajuns deja în farmacii, dar deocamdată contracost.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat vineri că săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală, iar medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul antigripal compensat integral.

„Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare antigripală. Medicii de familie vor putea prescrie categoriilor la risc vaccinul gripal compensat integral”, a afirmat Rafila, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, acţiunea de vaccinare propriu zisă se va face fie la medicul de familie, fie la farmaciile care sunt incluse în acest moment în program.

Vaccin la copii

Vaccinul antigripal în sezonul 2023-2024

OMS a anunțat compoziția vaccinurilor gripale pentru sezonul gripal 2023-2024 în Emisfera Nordică.

Tulpinile care vor intra în vaccinuile gripale tetravalente pentru sezonul următor ar trebui să conțină:

·     A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09 – tulpină similară;

·     A/Darwin/9/2021 (H3N2) – tulpină similară;

·     B/Austria/1359417/2021 (linia B/Victoria) – tulpină similară;

·     B/Phuket/3073/2013 (linia B/Yamagata) – tulpină similară.

În ce privește procesul de fabricație al vaccinurilor gripale, cea mai comună metodă folosit de peste 70 de ani este cea bazată pe cultivarea de ouă de găină fertilizate. Aceste vaccinuri sunt cele mai comune, iar eficacitatea și siguranța lor sunt susținute și dovedite de studii clinice și practice.

Cum funcționează vaccinul antigripal

În fiecare an, se recomandă ca toate persoanele cu vârsta de peste 6 luni să se vaccineze împotriva gripei. Vaccinul funcționează prin introducerea în corp a unei mici proteine din virus. Acest lucru face ca organismul să producă anticorpi pentru a lupta împotriva bolii și creează un anumit grad de imunitate în cazul în care te confrunți mai târziu cu virusul real.

Este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca vaccinul să fie cel mai eficient, motiv pentru care se recomandă vaccinarea toamna, înainte de începerea sezonului de gripă. În general, un vaccin poate fi făcut dintr-un virus inactivat – ceea ce înseamnă că particulele au fost crescute într-o cultură și și-au pierdut capacitatea de a provoca boli.

De asemenea, vaccinul poate fi făcut dintr-un virus recombinant – ceea ce înseamnă că a fost creat sintetic și nu se poate reproduce și nu poate provoca boli. O a treia opțiune este virusul viu (dar slăbit). Toate opțiunile funcționează la fel de bine, dar virusul viu nu este recomandat persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, femeilor însărcinate sau celor cu anumite alte afecțiuni medicale, potrivit stirileprotv.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel