Sari la conținut

Canada lansează etichete de avertizare pe fiecare țigară: „Țigările provoacă cancer”/ „Otrava în fiecare puf”/ „Țigările cauzează impotență”

Țigările sunt nocive
Credit foto: Health Canada
Etichete de avertizare pe fiecare țigară

Canada este prima țară care va începe să imprime avertismente direct pe țigări individuale, în încercarea de a descuraja tinerii să înceapă să fumeze și de a-i încuraja pe cei care o fac deja să renunțe.

Avertismentele, care vor fi în engleză și franceză, vor include expresii precum „Țigările provoacă cancer” și „Otrava în fiecare puf”.

Canada lansează etichete de avertizare pe fiecare țigară

Potrivit CNN, noile reglementări intră în vigoare marți. Începând de anul viitor, canadienii vor începe să vadă noile etichete de avertizare.

Până în iulie 2024, producătorii vor trebui să se asigure că avertismentele sunt pentru toate țigările king-size vândute, iar până în aprilie 2025 toate țigările de dimensiuni obișnuite și trabucurile mici cu hârtie și tuburi trebuie să includă avertismentele.

Frazele vor apărea lângă filtru, inclusiv avertismente despre vătămarea copiilor, deteriorarea organelor și cauzarea de impotență și leucemie.

În mai, Ministerul Sănătății din Canada a declarat că noile reglementări „vor face practic imposibilă evitarea avertismentelor de sănătate” privind produsele din tutun. Un al doilea set de șase fraze este de așteptat să fie tipărit pe țigări în 2026.

Țigările sunt nocive
Credit foto: Gealt Canada

Canada vrea să reducă fumatul la mai puțin de 5%, până în 2035

Mișcarea face parte din efortul Canadei de a reduce consumul de tutun la mai puțin de 5% până în 2035 și urmează unei perioade de consultare publică de 75 de zile care a fost lansată anul trecut. Consumul de tutun continuă să omoare 48.000 de canadieni în fiecare an.

Canada a impus tipărirea etichetelor de avertizare pe pachetele de țigări din 1989, iar în 2000 țara a adoptat cerințe de avertizare ilustrate pentru pachetele de produse din tutun.

Ministerul Sănătății din Canada a declarat că intenționează să extindă avertismentele prin tipărirea de etichete de avertizare suplimentare în interiorul pachetelor și prin introducerea unor noi mesaje de avertizare externe.

„Avertismentele de sănătate privind țigările individuale vor împinge probabil unii oameni care fumează să încerce să renunțe și pot împiedica unii tineri să înceapă să fumeze”, a spus dr. Robert Schwartz, de la Universitatea din Toronto, pentru BBC News.

„Acestea sunt tipurile de măsuri necesare dacă suntem serioși cu privire la reducerea consumului de tutun”, a adăugat acesta.

Fumatul este considerat pe scară largă ca un factor de risc pentru cancer pulmonar, boli de inimă și accident vascular cerebral. În Canada, rata fumătorilor cu vârsta de 15 ani sau mai mult este de aproximativ 10%, conform unui sondaj național privind tutunul și nicotină din 2021, dar utilizarea țigărilor electronice a fost în creștere.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel