Sari la conținut

Cancer de colon: semnul pe care îl poți observa la toaletă

Cancer de colon: atenție la simptome! Principalele manifestări care pot apărea în timpul acestui tip de cancer este diaree sau constipație care persistă câteva zile.

Modificarea aspectului scaunului. Acesta devine subțire, ca un creion, datorită faptului că tumora îngustează lumenul intestinal. După ce mergi la toaletă, există o senzație de disconfort, o senzație că intestinul nu a fost golit complet.

De asemenea, apare sângerare din rect și un amestec de sânge în scaun. Scaunele sunt mai întunecate, gudronate. În limbajul medical, această apariție a fecalelor se numește melenă. Mai des, acest simptom apare o dată cu leziuni ale tractului gastrointestinal superior.

Cancer de colon: simptome intestinale

Cancerul provoacă durere, crampe în abdomen și pierdere în greutate inexplicabilă. Pacientul simte o slăbiciune constantă și oboseală crescută.

Adesea, cancerul intestinal se manifestă sub forma unei modificări a frecvenței mișcărilor intestinale, a cantității și consistenței scaunului. Unii pacienți sunt îngrijorați de constipație, o afecțiune în care trecerea scaunului prin intestine este afectată. Se manifestă prin simptome precum absența scaunului mai mult de trei zile.

De asemenea, pacientul bolnav simte durere și disconfort. Iar volumul fecalelor scade, devine dens. O senzație neplăcută de disconfort apare în abdomen, o senzație de „supraaglomerare”. De asemenea, se manifestă balonarea, o creștere a volumului abdomenului. Majoritatea dintre pacienți suferă de eructații și gaze.

Uneori, aspectul scaunului în cancerul de colon semnalează o obstrucție intestinală acută, o afecțiune care pune viața în pericol. Se manifestă sub formă de dureri severe de crampe în abdomen, constipație, greață, vărsături. Din cauza scăderii nivelului de proteine ​​din sânge, se dezvoltă edem, din cauza pierderii de lichide, deshidratare. În intestine, începe putrezirea, produsele toxice intră în sânge și otrăvește organismul. Se dezvoltă necroza peretelui intestinal, conținutul acestuia intră în cavitatea abdominală și duce la peritonită.

Ce analize sunt indicate

”Semnul de alarmă cel mai important este rectoragia (sânge în scaun). Rectoragiile pot să nu fie evidente, astfel încât pot duce la apariția unei anemii cu deficit de fier exprimată clinic prinpaloare.

Testul de suspiciune diagnostică este testul hemoragiilor oculte în scaun; un test pozitiv impune continuarea investigațiilor cu examenul colonoscopic; un test negativ nu exclude diagnosticul de cancer de colon.

Colonoscopia trebuie efectuată la recomandarea medicului gastroenterolog în cazul suspiciunii clinice de cancer de colon, anemie cu pierdere de fier, vârstă peste 50 ani, rude de gradul I cu cancer de colon, pacienți cu diabet zaharat tip 2”, a explicat dr. Mihăiță Pătrășescu, medic specialist gastroenterolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel