Cancer de piele: semne și simptome timpurii. Tot ce trebuie să știi

Unele forme de cancer de piele se dezvoltă acolo unde sunt vizibile cu ochiul liber. Prin urmare, există șanse mari să le observi devreme, înainte de a deveni fatale.

O modalitate de a recunoaște cancerul de piele devreme este să fii cu ochii pe orice creșteri noi sau neobișnuite pe piele sau modificări ale alunitelor existente. Dacă observați ceva neobișnuit sau suspect, atunci ar trebui să vă consultați imediat medicul de familie sau un dermatolog.

Cancer de piele: ce trebuie să știi

O creștere neobișnuită a pielii sau o rană care refuză să se vindece poate fi primul indiciu al unui cancer de piele non-melanom. Potrivit experților în sănătate, cancerul de piele poate apărea inițial ca un nodul, erupție cutanată sau pete neregulate pe suprafața pielii, adăugând că aceste pete pot fi ridicate și pot curge sau sângera cu ușurință.

Pe măsură ce cancerul crește, dimensiunea sau forma masei pielii vizibile se poate modifica și cancerul poate crește în straturi mai profunde ale pielii. Poate fi dificil să diferențiezi o formă de cancer de piele de alta, prin urmare, cel mai bine este să consulți un dermatolog.

  • Carcinoamele bazocelulare de pe cap sau gât pot apărea mai întâi ca un petic palid de piele sau un bumb ceros translucid. Este posibil să vedeți vase de sânge sau o adâncitură în centrul denivelării. Dacă carcinomul se dezvoltă pe piept, poate arăta mai mult ca o cicatrice maronie sau o leziune de culoarea cărnii.Pe măsură ce cancerul se dezvoltă, poate sângera dacă este rănit sau curge și devine crustă în unele zone.
  • Carcinoamele cu celule scuamoase se pot dezvolta, de asemenea, ca un nodul pe piele. Aceste bulgări ferme sunt de obicei aspre la suprafață, spre deosebire de aspectul neted și sidefat al unui carcinom bazocelular.
  • Dacă nu se formează un nodul, cancerul se poate dezvolta mai mult ca un plasture roșiatic, solzoase. Spre deosebire de erupția cutanată care dispare cu timpul, aceste plasturi aspre, asemănătoare leziunilor, continuă să se dezvolte lent. Acest tip de cancer se găsește de obicei pe cap, gât, mâini sau brațe, dar se pot dezvolta și în alte zone, cum ar fi regiunea genitală sau în cicatrici sau răni ale pielii.
  • Carcinoamele cu celule Merkel pot apărea ca alunițe roșii sau de culoarea cărnii, care sunt crescute și cresc rapid. Aceste mici tumori apar de obicei pe acea parte a pielii care este expusă la soare, cum ar fi fața, gâtul sau scalpul.

Unde apare acest cancer

Cancerul de piele se poate dezvolta în părți ale corpului care nu sunt, de asemenea, expuse în mod normal la soare. Prin urmare, pe lângă examinarea picioarelor, trunchiului, brațelor, feței și gâtului, este important să căutați semne de cancer de piele în zonele dintre degetele de la picioare, sub unghii, palmele mâinilor și tălpile picioarelor, organele genitale și chiar ochii.

Cancerul de piele nu este specific unui anumit tip de piele și afectează persoanele de toate nuanțele de piele, inclusiv cele cu tenul mai închis.

Când melanomul apare la persoanele cu tonuri închise ale pielii, este mai probabil să apară în zonele care nu sunt expuse în mod normal la soare, cum ar fi palmele mâinilor și tălpile picioarelor.

Cancer de piele: Cele mai frecvente tipuri

1. Carcinom bazocelular: Carcinomul bazocelular apare de obicei în acele părți ale corpului care sunt expuse la soare, cum ar fi gâtul sau fața. Carcinomul bazocelular poate apărea ca:

  • O umflătură sidefată sau ceroasă
  • O leziune plată, de culoarea cărnii sau maro, asemănătoare unei cicatrici
  • O răni cu sânge sau crustă care se vindecă și revine

2. Carcinom cu celule scuamoase: Cel mai adesea, carcinomul cu celule scuamoase apare pe zonele corpului expuse la soare, cum ar fi fața, urechile și mâinile. Acest lucru pare mai probabil la persoanele cu pielea mai închisă la culoare și este mai probabil să dezvolte carcinom cu celule scuamoase în zonele care nu sunt adesea expuse la soare.

Carcinomul cu celule scuamoase poate apărea ca:

  • Un nodul ferm, roșu
  • O leziune plată cu o suprafață solzoasă, cu cruste

3. Melanomul: Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, altfel pielea normală sau într-o aluniță existentă și devine canceros. Melanomul apare cel mai adesea pe fața sau pe trunchiul bărbaților afectați. La femei, acest tip de cancer se dezvoltă mai ales pe picioarele inferioare.

Atât la bărbați, cât și la femei, melanomul poate apărea pe pielea care nu a fost expusă la soare. Melanomul poate afecta și persoanele de orice nuanță a pielii. Persoanele cu nuanțe de piele mai închise, melanomul tinde să apară pe palme sau tălpi, sau sub unghiile mâinilor sau picioarelor.

Simptomele melanomului includ:

  • O pată mare maronie cu pete mai închise
  • O aluniță care își schimbă culoarea, dimensiunea sau senzația sau care sângerează
  • O mică leziune cu margine neregulată și porțiuni care apar roșu, roz, alb, albastru sau albastru-negru
  • O leziune dureroasă care mâncărime sau arde
  • Leziuni întunecate pe palme, tălpi, vârfuri de la mâini sau de la picioare sau pe membranele mucoase care căptușesc gura, nasul, vaginul sau anus.

Cancer de piele: Semne și simptome ale unor forme mai puțin frecvente

  • Sarcomul Kaposi: Această formă rară de cancer de piele se dezvoltă în vasele de sânge ale pielii și provoacă pete roșii sau violete pe piele sau pe membranele mucoase. Sarcomul Kaposi apare în principal la persoanele care au un sistem imunitar slăbit, cum ar fi persoanele cu SIDA, și la persoanele care iau medicamente care le suprimă imunitatea naturală, cum ar fi persoanele care au suferit transplant de organe. Alte persoane cu un risc crescut de sarcom Kaposi includ bărbați tineri care trăiesc în Africa sau bărbați mai în vârstă de moștenire evreiască italiană sau est-europeană.
  • Carcinom cu celule Merkel: Carcinomul cu celule Merkel provoacă noduli fermi, strălucitori, care apar pe sau chiar sub piele și în foliculii de păr. Carcinomul cu celule Merkel se găsește cel mai adesea pe cap, gât și trunchi.
  • Carcinom al glandei sebacee: Acest cancer neobișnuit și agresiv își are originea în glandele uleioase din piele. Carcinoamele glandelor sebacee, care apar de obicei ca noduli duri, nedurerosi, se pot dezvolta oriunde, dar apare mai ales pe pleoapa, unde sunt adesea confundate cu alte probleme ale pleoapelor.

Recent Posts

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

19 minute ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

48 de minute ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

o oră ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

2 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

2 ore ago

Vârsta de pensionare, în atenția bogaților: Oamenii trebuie să lucreze

Larry Fink, directorul general al BlackRock, a avertizat recent, că Lumea se confruntă cu o…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra