Sari la conținut

Cancer: hrana care s-a dovedit a avea o asociere directă cu cancerul – și nu este carnea

RELAȚIA dintre cancer și dietă este complexă și neconcludentă. Dovezile crescânde au descoperit o asociere puternică între anumite grupuri de alimente și un risc crescut de cancer. Un studiu publicat în jurnalul Nutrition and Cancer a descoperit o „asociere directă” între un aliment popular și cancerul de stomac.

Cancerul rămâne un flagel major la nivel mondial, în ciuda resurselor vaste care sunt dedicate găsirii unui remediu. Dovezile tot mai mari indică rolul pe care dieta îl poate juca în dezvoltarea cancerului. Un studiu din 2008 publicat în jurnalul Nutrition and Cancer a descoperit o „asociere directă” între cerealele rafinate și cancerul de stomac.

Alimentele care au fost procesate și lipsite de valorile lor nutritive sunt cunoscute ca alimente rafinate

Cerealele rafinate includ prăjiturile, deserturile, pâinea albă, pastele, brioșele, biscuiții dulci sau sărați, cerealele de mic dejun cu cereale rafinate, orezul alb, clătitele, vafele și pizza.

Studiul în cauză a investigat rolul unei game largi de alimente și băuturi asupra riscului de cancer de stomac.

Cercetătorii au analizat datele dintr-un studiu caz-control efectuat în Italia între 1997 și 2007 pe 230 de subiecți cu cancer de stomac confirmat (143 bărbați și 87 femei, interval de vârstă 22–80 ani și 547 martori (286 bărbați și 261 femei, interval de vârstă 22 de ani). –80 ani) internat în spital pentru boli acute, non-neoplazice.

Un neoplasm este o creștere anormală a celulelor din organism, descrisă și ca o tumoare.

O „asociere directă” cu riscul de cancer de stomac a fost observată pentru cereale, pentru cea mai mare, comparativ cu cea mai mică chintilă de aport, au observat cercetătorii.

O chintilă este oricare dintre cele cinci grupuri egale în care o populație poate fi împărțită în funcție de distribuția valorilor unei anumite variabile. Este una dintre cele mai comune metrici în analiza statistică.

În schimb, tendințele inverse ale riscului au fost observate în cazul consumului de legume și fructe.

„Rezultatele acestui studiu confirmă rolul protector al legumelor și fructelor împotriva cancerului de stomac și sugerează un efect dăunător al cerealelor (rafinate) asupra acestui neoplasm”, au concluzionat cercetătorii.

Mai multe studii de-a lungul anilor au stabilit o asociere între cerealele rafinate și riscul de cancer.

Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a concluzionat că „boabele rafinate au fost direct legate de riscul de cancer al cavității bucale și al faringelui”.

Deși cercetătorii au recunoscut că „cauzalitatea și interpretarea biologică rămân deschise discuțiilor”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel