Sari la conținut

Cancer la ficat: un semn foarte special pe care îl puteți simți chiar sub coaste

Semn cancer ficat
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Cancerul hepatic este greu de depistat. Tocmai de aceea, experții spun că este una dintre cele mai mortale afecțiuni din toate timpurile și, din câte se pare, recunoașterea semnelor precoce ale cancerului de ficat poate ajuta la asigurarea unui diagnostic mai precoce, atunci când intervențiile de tratament sunt mai eficiente.

Cancerul hepatic este adesea trecut cu vederea în stadii incipiente, deoarece semnele și simptomele nu apar adesea până când nu este în stadiile sale ulterioare . Dacă aveți simptome, acest lucru poate indica faptul că acest tip de cancer este mai avansat. Tumorile mici ale ficatului sunt greu de detectat la un examen fizic, deoarece cea mai mare parte a ficatului este acoperită de cutia toracică dreaptă. Până când se simte o tumoare, aceasta poate fi deja destul de mare.

semn cancer ficat
Sursă foto: Getty Images

Dacă simțiți acest lucru sub coaste, consultați urgent un medic

Potrivit Societății Americane de Cancer, persoanele cu cancer la ficat pot observa un simptom revelator în abdomen: o senzație de plenitudine sub coaste.

Acest lucru se poate datora uneia dintre următoarele două complicații ale bolii:

  • Un ficat mărit , care provoacă o senzație de plenitudine/balonare sub coaste pe partea dreaptă;
  • O splina mărită , simțită ca plenitudine/balonare sub coaste pe partea stângă.

Experții spun că durerea, umflarea sau disconfortul în această zonă se pot datora și problemelor gastrointestinale, problemelor la rinichi, calculilor biliari, cirozei și multe altele. Cu toate acestea, este important să discutați despre simptomele dumneavoastră cu medicul dumneavoastră pentru a exclude cancerul de ficat și alte afecțiuni grave.

Atenție la aceste alte simptome de cancer la ficat

Câteva alte simptome vă pot ajuta să recunoașteți cancerul la ficat. Cu toate acestea, a avea unul sau mai multe dintre aceste simptome nu înseamnă neapărat că veți fi diagnosticat cu cancer la ficat. De fapt, multe dintre aceste simptome sunt mai probabil să fie cauzate de alte afecțiuni . De asemenea, dacă aveți oricare dintre aceste simptome, este important să le verificați de către un medic, astfel încât cauza să poată fi găsită și tratată corespunzător.

Simptomele posibile includ:

  • Pierdere în greutate inexplicabilă;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Senzație de sațietate chiar și după o masă mică;
  • Greață sau vărsături;
  • Durere abdominală sau umflare;
  • Mâncărime;
  • Icter.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel