Sari la conținut

90% dintre aceste cancere sunt provocate de statul prea mult la soare

Carcinomul cutanat este cel mai des întâlnit cancer de piele. Medicii dermatologi atrag atenția asupra pericolelor pe care soarele le poate produce asupra pielii. Carcinomul cutanat este asociat cu expunerea necontrolată la ultraviolete.

Specialiștii susțin că peste 90% dintre carcinoame şi 86% dintre melanoame sunt direct legate de expunerea nesăbuită la ultraviolete. De asemenea, este dovedit faptul că expunerea necontrolată la soare în lipsa protecției adecvate este asociată cu creșterea riscului de apariție al tumorilor maligne de la nivelul pielii.

Cancerul de piele se dezvoltă în principal pe zone de piele expusă la soare, incluzând scalpul, fața, buzele, urechile, gâtul, pieptul, brațele și mâinile și picioarele la femei. Dar se poate forma și pe zone care rareori văd lumina zilei – palmele, sub unghiile sau picioarele de la picioare și zona genitală.

Ideal este să fim responsabili și să avem grijă de pielea noastră, Este absolut necesar să ai grijă de pielea ta. Altfel spus, autoexaminarea pielii cu simț de răspundere poate să te ajute să afli din timp dacă ceva nu este în regulă și ulterior, la medic să primești un diagnostic și tratament într-un stadiu precoce al bolii.

Iată care sunt principalii factori de risc:

  • expunerea necontrolată la soare,
  • mersul la solar,
  • existența unui astfel de cancer în familie,
  • pielea deschisă la culoare care are tendința de a se arde ușor la soare.

Prevenția înseamnă mersul la control la medicul specialist dermatolog care cu ajutorul dermatoscopului poate să evalueze corect pielea. Iar în cazul în care o persoană are pe piele o leziune care este considerată suspectă, medicul va solicita efectuarea biopsiei. Numai cu ajutorul ei se poate afla cu exactitate dacă o leziune este malignă sau benignă. Medicii susțin că dacă este diagnosticat din timp, carcinomul cutanat se vindecă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel