Sari la conținut

CANCER

Cancerul este reprezentat de o categorie de boli caracterizate prin creșterea celulară excesivă. Există 100 de tipuri de cancer și firecare este clasificat în funcție de tipul de celule care este afectat inițial.

Cancerul dăunează organismului atunci când celulele afectate se divid necontrolat și formează noduli sau mase de țesut, denumite tumori (cu excepția cazurilor de leucemie, în care cancerul anulează funcția normală arterială prin diviziunea celulară anormală). Tumorile se pot mări și interfera cu sistemul digestiv, nervos și circulator și pot elibera hormoni care afectează funcțiile organismului. Tumorile care se localizează doar într-un singur punct și au o creștere limitată, sunt de obicei benigne.

Cele mai periculoase sunt tumorile maligne care apar astfel:

  1. o celulă canceroasă reușește să se răspândească în tot organismul cu ajutorul sistemului circulator sau limfatic provocând distrugerea țesutului sănătos printr-un proces numit invazie
  2. celula reușește să crească și să se dividă făcând ca vasele capilare să o alimenteze cu oxigen și sânge bogat în nutrineți printr-un proces denumit angiogeneză.

Atunci când o tumoră reușește cu succes să se răspândească  în alte părți ale corpului distrugând alte țesuturi sănătoase se numește metastază. Acest proces, în sine se numește metastază, iar rezultatul este o afecțiune gravă dificil și uneori imposibil de tratat.

Răspândirea cancerului: oamenii de știință au descoperit un indiciu important cu privire la răspândirea celulelor canceroase. Procesul de răspândire are legătură cu proprietățile de adeziune ale celulelor. Anumite interacțiuni moleculare între celule și schelele cu ajutorul cărora rămân fixate într-un loc (matrice extracelulare) determină celulele să se dezlipească de la locul inițial al tumorii și să se reatașeze într-un alt loc. Descoperirea este importantă pentru că, potrivit cercetătorilor, doar 10% din cauzele mortalității în cazurile de cancer, sunt provocate de tumorile inițiale, restul diind cazate de celulele care se dezlipesc de la locul tumorii și călătoresc prin corp, reatașându-se în alte locuri.

Soluția pentru prevenirea metastazei ar fi, conform cercetătorilor de la Massachusetts Institute of Technology ar fi găsirea unei modalități de a stopa reatașarea celulelor canceroase de alte părți.

 

Simptomele și clasificarea

Simptomele cancerului variază în funcție de localizare, de răspândire și de mărimea tumorii. Unele tipuri de cancer pot fi simțite sau văzute prin piele: un nodul la sân sau la testicul pot fi indicatori ai cancerului în aceste zone. Unele tipuri de cancer oral prezintă pete albe în interiorul gurii sau pe limbă.

Alte tipuri de cancer au simptome mai puțin vizibile. Cancerele pancreatice sunt, de obicei, prea mici pentru a provoca simptome în fazele incipiente, însă în cayurile avansate pot provoca durere sau îngălbenirea pielii și a ochilor. Alte simptome pot fi provocate de tumori care cresc și presează pe vasele de sânge sau a organelor. Cancerul de colon, de exemplu, cauzează constipație, diaree sau schimbări în mărimea scaunului. Cancerele vezicii urinare sau ale prostatei pot provoca urinări mai frecvente sau mai rare.

Celulele canceroase folosesc energia organismului și interferează cu funcțiile hormonale provocând febră, transpirație excesivă, anemie și pierderea inexplicabilă în greutate. Aceastea sunt, însă, simptome care pot apărea din cauza mai multor maladii.

Când cancerul se răspândește pot apărea simptome în zona nou afectată ca umflarea ganglionilor limfatici. În cazul în care cancerul ajunge la creier, pacienții pot avea dureri de cap sau convulsii. Dacă se răspândește la plămâni, poate provoca tuse și dificultăți de respirație. Dacă se răspândește la ficat acesta se mărește și provoacă icter și face ca oasele să devină fragile și dureroase.

Clasificarea se face în funcție de cinci grupuri generale:

  1. carcinoame: caracterizate de celulele care acoperă părțile externe și interne ale corpului, cum ar fi cancerul pulmonar, de sân sau de colon
  2. sarcoame: caracterizate de celule localizate în oase, cartilaj, grăsimi, țesut conjunctiv, muscular și alte țesuturi de susținere
  3. limfoame: sunt cancerele ganglionilor limfatici și țesuturilor sistemului imunitar
  4. leucemii: sunt tipuri de cancer care încep în măduva osoasă și de multe ori se acumulează în sânge
  5. adenoame: sunt tipuri de cancer care apar în tiroidă, glandă pituitară, glande suprarenale și alte țesuturi glandulare.

Numele cancerului este însoțit de un prefix care se referă la tipul de celulă afectată, ca cele de mai jos:

Adeno-glandă

Chondro-cartilaj

Eritro-celule roșii

Hemangio-vase de sânge

Hepato-ficat

Lipo-grăsime

Limfo-celule albe

Melano-celule pigmentare

Mielo-măduvă osoasă

Mio-mușchi

Osteo-os

Uro-vezică urinară

Retino-ochi

Neuro-creier

 

Diagnosticare

Depistarea precoce a cancerului poate crește șansele de a fi tratat cu succes și de supraviețuire. Unele tipuri de cancer (de sân, de piele, testicule, prostată) pot fi diagnosticate și printr-o auto-examinare de rutină. În multe cazuri, cancerul este depistat când tumorile pot si simțite sau când se dezvoltă și celelalte simptome. În puține cazuri, poate fi detectat accidental la evaluarea sau tratatarea altor afecțiuni.

Diagnosticul se pune în urma unei examinări fizice minuțioase și în funcție de istoricul medical. Testarea sângelui, urinei sau scaunului pot indica anomalii care apar în cazurile de cancer. Atunci când este suspectată o tumoră, se fac teste imagistice (raze X, tomografie, RMN, ultrasunete, endoscopie) care ajută medicii să stabilească locația și mărimea tumorii. Pentru confirmarea diagnosticului se efectuează o biopsie (o mostră de țesut din tumoră este îndepărtată chirurgical pentru a fi studiată microscopic).

Dacă în urma acestor teste, rezultatul este pozitiv (cancerul este prezent), se efectuează și alte teste pentru determinarea unor informații specifice tipului de cancer și dacă s-a extins și în alte zone ale corpului.

 

Tratament

În funcție de tipul și stadiul cancerului, tratamentele pentru eradicarea sau împiedicarea măririi tumorii pot include o combinație între chirurgie, radioterapie, chimioterapie, tratament hormonal sau imunoterapie.

Atunci când cancerul dispare, pacientul este declarat a fi în remisie. Pacienții  la care cancerul nu mai apare timp de 5 ani sau mai mult, sunt considerați vindecați.

Unele tipuri de cancer nu pot fi vindecate, însă pot fi tratate pentru ca starea pacientului să se îmbunătățească.

UNDE CEREŢI AJUTOR

SPITALUL COLŢEA, SECŢIA ONCOLOGIE

B-dul I.C.Bratianu nr. 1
Sector 3, Bucuresti

tel: 021.387.41.00
fax: 021.387.41.01

CENTRUL DE DIAGNOSTIC ŢI TRATAMENT ONCOLOGIC BRAŞOV, cea mai modernă şi performantă clinică de oncologie din România şi din Europa centrală şi de Est

Str. Carierei Nr. 65A Brasov
E-mail: [email protected]

Call Center: +40(268)448000

 

Hyperclinica MedLife Baneasa

Soseaua Bucuresti-Ploiesti, nr 10, Sector 1

Programari – Informatii: 021.9646

Telefon informatii: 0371 052 525

 

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel