Sari la conținut

Cancerul care afectează 1 din 8 bărbați. Oncolog: ”Nu prezintă simptome la început!”

simptome cancer de prostată
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
simptome alarmante in cancerul de prostata

Mara Jidveian Popescu, medic oncolog, a vorbit în cadrul rubricii Sfat de Sănătate despre un tip de cancer care afectează 1 din 8 bărbați și care nu prezintă simptome la început.

Potrivit MayoClinic, cancerul de prostată este cancerul care apare în prostată. Prostata este o glandă mică în formă de nucă la bărbați care produce lichidul seminal care hrănește și transportă sperma.

Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Multe tipuri de cancer de prostată cresc lent și sunt limitate la glanda prostatică, unde este posibil să nu provoace vătămări grave.

Cu toate acestea, în timp ce unele tipuri de cancer de prostată cresc lent și pot necesita un tratament minim sau chiar deloc, alte tipuri sunt agresive și se pot răspândi rapid.

”Bărbații trebuie să știe că riscul cancerului de prostată este real. Aproximativ unul din opt bărbați poate dezvolta această boală pe parcursul vieții. În al doilea rând trebuie să înțeleagă faptul că este o boală vindecabilă. Prin urmare dacă ne diagnosticăm precoce, în primele stadii ale bolii, ea se poate vindeca.

Pentru diagnostic nu trebuie să facă decât o analiză de sânge o dată pe an, în special după 50 de ani, respectiv un test PSA. Testarea PSA este acoperită de Casa de Asigurări, în mare nu implică niciun cost suplimentar”, a explicat medicul oncolog Mara Jidveian Popescu la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

”La început, cancerul de prostată nu prezintă simptome. Aceasta este problema la majoritatea afecțiunilor oncologice. De aceea este importantă testarea periodică. În momentul în care apar simptome, primele sunt dificultăți la urinat. Iar pe măsură ce boală avansează, problemele se agravează. Și apar și alte simptome precum:

  • Flux slab urină
  • Urinare frecventă, mai ales pe timp de noapte
  • Dureri/usturimi urinare
  • Sânge la urinare
  • Scădere în greutate
  • Dureri de oase

”Vârsta medie pentru diagnostic este de 69 de ani. Dar totuși boala poate apărea și la 45 de ani.

Pentru cancerul de prostată alimentația nu este chiar atât de importantă. Totuși este important să evităm obezitatea care influențează apariția multor boli oncologice, printre care și cancerul de prostată. Bărbații să se mențină normo ponderali, să aibă activitate fizică, să evite produsele foarte procesate”, mai spune medicul oncolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel