Sari la conținut

Cancerul care afectează sângele și măduva osoasă. Zece simptome timpurii de observat

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mulți oameni nu sunt siguri de simptomele prezente ale cancerului de sânge și nu sunt siguri când ar trebui să solicite ajutor. Cancerele de sânge includ limfoamele, leucemia și mielomul multiplu.

Leucemia este cancerul celulelor albe din sânge care își are originea în măduva osoasă.

Limfomul este cancerul sistemului limfatic, iar mielomul multiplu își are originea în măduva osoasă și afectează celulele plasmatice.

Potrivit Dr. Deborah Lee, de la Dr Fox Online Pharmacy, mulți oameni nu realizează căt sunt de comune cancerele de sânge.

Dr. Lee a spus: „Aceste tipuri de cancer provoacă mai multe decese în fiecare an în Marea Britanie decât cancerul de sân sau de prostată.

Peste 40.000 de cancere de sânge sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie și 250.000 de persoane trăiesc în prezent cu această boală.”

cancer de sange
Sursa foto: arhiva Doctorul Zieli

Ca multe tipuri de cancer, cancerul de sânge este adesea diagnosticat târziu, a spus dr. Lee, ceea ce scade prognosticul.

Ea a spus: „Aproximativ 30% dintre cancerele de sânge sunt diagnosticate printr-o internare de urgență la spital. 40% dintre aceștia vor trăi cinci ani, spre deosebire de 77% dacă afecțiunea este diagnosticată de către medicul de familie.

În general, există o conștientizare scăzută a cancerelor de sânge în rândul populației. Aceasta înseamnă că oamenii nu sunt siguri de simptomele prezente și nu sunt siguri când să meargă la medic pentru ajutor.”

Simptomele precoce ale cancerului de sânge

Simptomele precoce ale cancerului de sânge sunt adesea vagi și nespecifice.

Dr. Lee a spus că anemia și trombocitele scăzute cauzează unele dintre aceste simptome și semne:

  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Oboseală și stare de leșin
  • Învinețire ușoară
  • Noduli și umflături – din cauza ganglionilor limfatici măriți
  • Transpirații abundente
  • Febră
  • Dificultăți de respirație
  • Infecții recurente sau persistente
  • Piele palidă
  • Erupții cutanate și mâncărimi ale pielii

Fără tratament, cancerul de sânge devine avansat, ceea ce înseamnă că sângele, limfaticele și măduva osoasă sunt pline de tipuri de celule sanguine care funcționează prost.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel