Sari la conținut

Cancerul colorectal este ușor de prevenit

Cancerul ucide astăzi peste tot pe glob, iar tragedia bolii este fără margini. Studiile de specialitate au arătat însă că sunt tipuri de cancer care au șanse mari de vindecare, chiar peste 95%, însă totul este ca maladia să fie diagnosticată din timp, în stadii neavansate ale bolii, când nu sunt metastaze.

Cancerul colorectal este o boală paradoxală deoarece pe de o parte, este o afecțiune letală dacă nu este diagnosticată precoce și pe de altă parte,  este afecțiunea maligna cea mai ușor de prevenit.

Datele statistice spun că dacă boala este descoperită din timp, rata de vindecare este foarte mare, atingând 90% din cazuri. Însa, dacă boala este diagnosticată la un pacient care deja prezintă simptome, procentul de vindecare scade dramatic spre nul.

În România, cancerul colorectal ocupă locul al II-lea, după cel pulmonar, în populația generală și la bărbați și locul al III-lea, după cancerul de sân și cel uterin, la femei. Statisticile raportează o creștere alarmantă atât a incidenței cât și a mortalității prin cancerul colorectal în ultimii 20 de ani.

Medicii susțin că acest tip de cancer este foarte ușor de prevenit, astăzi existând teste de screening și de depistare precoce. Colonoscopia este extrem de precisă și poate detecta polipii – formațiunile crescute pe peretele colonului. Vestea bună este că aceștia pot fi îndepărtați în clipa diagnosticării, adică chiar în timpul colonoscopiei. Depistarea timpurie și îndepărtarea polipilor maligni pot opri dezvoltarea cancerului colorectal, acesta neajungând la stadii în care să fie incompatibil cu viața.

Iată care sunt principalii factori de risc:

  • Vârsta de peste 50 de ani: mai mult de 90 % din persoanele cu această boală au o vârstă de peste 50 de ani la diagnosticare.
  • Existența polipilor colorectali: polipii sunt excrescente pe peretele interior al colonului sau al rectului. La persoanele de peste 50 de ani prezenţa polipilor colorectali este un lucru normal. Dar, din nefericire, uneori pot deveni maligni.
  • Istoricul familial de cancer colorectal: persoanele care au rude apropiate cu o istorie de cancer colorectal sunt predispuse la a dezvolta această boală, mai ales dacă afecțiunea a apărut la o vârstă fragedă.

Metoda cea mai sigură pentru reducerea riscului de cancer colorectal este  efectuarea testelor de screening specifice de la vârsta de 50 de ani pentru adulții cu risc standard: test pentru hemoragii oculte (FOBT) − anual, completat de colonoscopie, dacă testul este pozitiv, sigmoidoscopie − la 5 ani sau colonoscopie − la 10 ani.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: