Sari la conținut

Cancerul cu cele mai mari șanse de vindecare

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cel mai frecvent cancer endocrin este cancerul tiroidian. Vestea bună este aceea, că acesta este unui dintre cele mai puțin mortale tipuri de cancer, cu mari șanse de tratare. Mai exact, cel mai des întâlnit tip de cancer tiroidian – cel papilar – se poate vindeca în urma operației și a terapiei cu iod radioactiv.

Datele statistice arată că acesta apare de regulă la persoanele tinere, mai des la femei decât la bărbați.

Uneori, maladia dă simptome, alteori nu și este descoperit în timpul unui control de rutină.

Cancerul tiroidian debutează cu apariția unor tumefieri locale și are o evoluție lentă, mai exact de la debut până la apariția primelor semne trec chiar și câțiva ani.

Medicii spun că există mai multe forme de cancer tiroidian:

  • Carcinom papilar – este cea mai des întâlnită formă, practic se regăsește în peste 85% din totalul cazurilor. Un lucru bun este acela că metastazele sunt localizate de regulă în zona ganglionilor cervicali și rareori se extind la distanță.
  • Carcinom folicular – acest tip de cancer afectează 15-10% dintre bolnavii de cancer tiroidian. Dar din păcate este mai agresiv în manifestări, iar metastazele afectează organele aflate la distanță.
  • Carcinom medular tiroidian – des întâlnit la femei.
  • Cancerul anaplastic.

Tiroida este glanda din corp, în formă de fluture, care are rolul de a face hormonii să regleze tensiunea arterială, temperatura corpului, ritmul cardiac, dar și greutatea unei persoane.

Principalele simptome ale bolii sunt:

  • De regulă, primul simptom este mărirea ganglionilor limfatici cervicali. Sau prezența unei umflături, ori creşterea bruscă în volum a unei guşi multinodulare preexistente.
  • Durere în gât,
  • Voce răgușită, rigidă. Explicația constă în faptul că atunci când nodulii sunt canceroși se pot dezvolta dincolo de tiroidă, afectând corzile vocale.
  • Tuse cronică fără ca persoana în cauză să fie răcită sau să aibă o infecție respiratorie. Tusea nu e însoțită de febră.
  • Dificultăți la înghițire. Acest semn poate să fie un semn de alarmă al faptului că nodul sau nodulii sunt foarte mari.

Cum se pune diagnosticul:

Dacă descoperi un nodul tiroidian chiar dacă există mari șanse să fie bening, trebuie să mergi la medic pentru o evaluare. Medicul va investiga funcţia tiroidiană prin determinarea TSH si FT4, va face o ecografie tiroidiană, iar în cazuri mai rare este posibil să se efectueze și o puncţie tiroidiană.

Medicii spun că puncţia tiroidiană are rolul de a diferenţia nodulii benigni de cei maligni. În cazul în care rezultatul puncției arată că nodul este malign, se va recomanda pacientului intervenţia chirurgicală. De exemplu, cel mai des întâlnit tip de cancer tiroidian – cel papilar – se poate vindeca în urma operației și a terapiei cu iod radioactiv. Sunt însă și cazuri în care tratamentul chirurgical este suficient pentru vindecarea pacientului.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel