Sari la conținut

Cancerul de limbă: tot ce trebuie să știi despre acest cancer al fumătorilor

limba
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Muscatul limbii in somn

Mii de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer de limbă. Atunci când este tratat la timp, acest cancer are un prognostic bun. Potrivit medicilor, fumătorii și marii consumatori de alcool sunt deosebit de expuși riscului. 

Cancerul de limbă afectează 2.000 de persoane în fiecare an, cu o prevalență masculină evidentă: 1.800 de bărbați la numai 200 de femei. Vârsta medie este de 55 de ani pentru bărbați și de 60 de ani pentru femei.

Ce este cancerul de limbă?

Cancerul de limbă este un cancer al cavității bucale. Afectează cele două treimi anterioare ale limbii (adică partea vizibilă). De fapt, atunci când tumora se dezvoltă la baza limbii, este mai probabil să fie considerată ca fiind un cancer al sferei ORL. În peste 95% din cazuri, tumora limbii este un carcinom cu celule scuamoase care se dezvoltă din celulele mucoasei care căptușește suprafața limbii, potrivit site-ului Sante Magazin.

Destul de des, cancerul de limbă se manifestă ca o ulcerație cu un mugure periferic și sensibil și/sau ca o placă granulară albă vizibilă pe mucoasă. În 75% din cazuri, marginea liberă a limbii este afectată. Pot coexista și alte semne: dificultăți de vorbire sau de înghițire, dureri de urechi, alterarea stării generale de sănătate etc.

Risc pentru cancerul de limbă

Principalii factori de risc pentru cancerul de limbă sunt fumatul și alcoolul.

Tratamentul standard pentru cancerul de limbă este o combinație de chirurgie oncologică (îndepărtarea tumorii), radioterapie, chimioterapie și terapii țintite. Cancerul de limbă are un prognostic favorabil atunci când este tratat la timp.

Cum se dezvoltă cancerul de limbă?

Ca toate tipurile de cancer, este rezultatul unei modificări a ADN-ului și, mai precis, a unei gene (parte a ADN-ului). Această mutație genetică face ca celulele să se comporte anormal, ceea ce predispune la apariția cancerului.

În 95% din cazuri, este un carcinom cu celule scuamoase (o tumoare malignă care își are originea în celulele scuamoase ale pielii sau ale membranelor mucoase) care apare de obicei pe marginea liberă a limbii. Celulele maligne sunt inițial puține la număr. Acesta se numește cancer in situ. Celulele se înmulțesc și formează o tumoare malignă.

În timp, tumora crește, iar celulele canceroase pot scăpa și invada organele sau ganglionii limfatici din apropiere. În cele din urmă, dacă nu este tratat, cancerul se poate răspândi la organe îndepărtate prin intermediul vaselor sanguine și limfatice. Acest lucru se numește cancer metastatic.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de limbă?

Metastazele afectează în mod preferențial ganglionii limfatici cervicali, plămânii, ficatul și scheletul, dar și multe alte localizări (rinichi, suprarenale, piele etc.).

 Cine este expus riscului de cancer de limbă?

Cancerul de limbă nu este o boală foarte frecventă. Este cel mai frecventă la bărbații care fumează și/sau consumă alcool în mod regulat.

Care sunt simptomele cancerului de limbă?
Debutul bolii poate trece neobservat, motiv pentru care jumătate dintre pacienți au o tumoare care este deja avansată în momentul diagnosticării. Pot apărea anumite semne, cum ar fi

O leucoplazie, adică o pată albă mai mult sau mai puțin granulară vizibilă pe mucoasă. Acesta poate fi descoperit de către pacient sau de către medicul dentist.

Cum este diagnosticat cancerul de limbă?

Diagnosticul se bazează în primul rând pe un examen clinic în căutarea unor semne sugestive. Specialistul examinează cavitatea bucală, faringele și tractul ORL. De asemenea, acesta palpează ganglionii limfatici. De asemenea, se poate efectua o examinare dentară.

Diagnosticul este apoi confirmat prin diferite teste:

  • o biopsie care permite determinarea tipului de cancer, precum și a gradului și stadiului acestuia. Trebuie remarcat faptul că gradul de cancer (sau clasificarea histologică) diferă de stadiul de evoluție al acestuia.
  • Gradul se bazează pe aspectul celulelor canceroase. Cunoașterea gradului de cancer îi ajută pe medici să prevadă cât de repede va progresa cancerul și cât de departe este posibil să se răspândească.
  • De obicei, nota se acordă un număr de la 1 la 3 sau 4;
  • o scanare ORL pentru a vedea tumora și orice ganglion afectat;
  • o tomografie computerizată a toracelui;
  • Panendoscopie (esofag, tractul aerodigestiv superior sau UADT) pentru a explora gura, faringele și UADT;
    Scanarea PET în cazurile avansate.
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel