miercuri, iunie 16, 2021

Un algoritm creat de Google Health poate depista cancerul de sân, mai sigur decât o fac medicii, potrivit unui studiu publicat în revista Nature și citat de digi24.ro.

Inteligenţa artificială învață să detecteze cancerul de

sân pe baza rezultatelor reale a mii de mamografii şi reuşeşte să identifice semne subtile pe care ochiul şi creierul uman nu le pot vedea.

Algoritmul de depistare a formaţiunilor maligne a fost creat de o echipă internaţională, la care au participat cercetători de la Google şi Imperial College din Londra. A fost folosit pentru analizarea mamografiilor a 29.000 de femei şi i-a depăşit pe radiologi.

Statistic, medicilor le scapă în jur de o cincime din cazurile de cancer de sân. Asta, în vreme ce jumătate dintre femei au primit cel puţin un rezultat fals pozitiv în decurs de 10 ani.

Sistemul bazat

pe inteligenţa artificială a fost dezvoltat de Google Health. Software-ul s-a dovedit a fi mai eficient în detectarea tumorilor canceroase pe care specialiştii în radiologie nu le-au remarcat pe mamografii. Dacă programul îşi va dovedi eficienţa şi în urma testelor clinice, acesta ar putea îmbunătăţi screening-ul pentru cancerul mamar şi ar putea uşura munca medicilor, mai ales în zonele unde nu există suficienţi specialişti în radiologie.

Ultimele stiri

Parteneri