sâmbătă, iulie 2, 2022

Cancerul de sân este o problemă serioasă de sănătate, însă, din fericire, acesta poate fi prevenit în multe dintre cazuri. De asemenea, diagnosticarea timpurie este esențială pentru ca tratamentul să aibă mai multe șanse de reușită.

Tratamentul cancerului de sân a evoluat, iar reușita este mai mare atunci când este depistat cât mai devreme. De aceea, controlul periodic este esențial, mai ales pentru femei.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: Așa îți calculezi porția corectă de ...

Prevenirea cancerului de sân, posibilă!

Cancerul de sân poate fi prevenit, potrivit dr. Eniko Fejer, medic primar Oncologie, care a afirmat la Digi 24 că stilul de viață este cel care influențează sănătatea.

Vestea bună este că da. Aproximativ 40% din tumorile maligne pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață. Dintre factorii de risc influențabili ai cancerului de sân amintim obezitatea, hiperstenismul, care nu este un factor de risc exclusiv pentru cancerul mamar, ci și pentru alte tipuri de tumori.

Acesta merge mână-n mână cu sedentarismul, astfel încurajăm pacientele/populația să-și păstreze greutatea corporală în limite normale, să aibă un aport caloric bine controlat și să aibă activitate fizică de intensitate cel puțin moderată, aproximativ 5 ore pe săptămână.

Te-ar mai interesa: Semne de alarmă care anunță polipii uterini. Toate...

La fel, încurajăm sarcina înaintea vârstei de 30 de ani, prima sarcină, fiindcă aceasta a fost dovedită a fi un factor protector împotriva tumorilor maligne de sân. La fel și alăptarea, o perioadă cât mai îndelungată”, a explicat dr. Eniko Fejer, medic primar Oncologie.

De asemenea, mai susține medicul, se pot controla inclusiv tratamentele hormonale, administrate cu scop anticoncepțional sau limitarea acestora în perioada menopauzei.

Te-ar mai interesa: Ce să faci și să nu faci dacă te-a mușcat o viperă...

Este foarte important să abandonăm fumatul. Fumatul inițiat mai ales în adolescență predispune femeile aflate în premenopauză la tumori maligne mamare și nu doar, respectiv să limităm consumul de alcool”, a subliniat specialistul.

Cât privește stabilirea diagnosticului de cancer mamar, dar mai ales atitudinea pe care pacientele trebuie să o aibă după acest moment, medicul a afirmat că acestea trebuie să aibă o discuție onestă și deschisă cu medicul curant.

Te-ar mai interesa: Vitamina esențială pentru celulele creierului. Un ...

”Aceasta este baza colaborării bune între ei doi. Trebuie să pună multe întrebări, să fie curioase, să întrebe cât de mare este tumora din sân, sunt ganglionii axilari afectați, de ce este necesar să facă atâtea investigații imagistice, de ce este important să aștepte rezultatul histopatologic să vedem dacă tumora are sau nu receptori de estrogen, de ce este important factorul de proliferare și statusul HER 2”, a mai spus medicul, care a adăugat că pentru pacientele sale s-a obișnuit să facă schițe pentru ca acestea să înțeleagă extinderea bolii lor, citează DC Medical.

Te-ar mai interesa: Gestul care îți poate salva viața, în caz de infar...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private