Sari la conținut

Cancerul de stomac, boala agresivă și greu de diagnosticat

arsuri la stomac
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer de stomac

Cancerul gastric sau cancerul stomacului este o afecțiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice, ulterior extinzându-se dincolo de peretele gastric. Este un tip de cancer agresiv și greu de diagnosticat, deoarece simptomele sunt absente în primele stadii ale bolii. Incidența bolii crește odată cu vârsta, boala fiind des întâlnită la bărbații de peste 40 de ani.

Deși cauzele exacte ale apariției bolii nu se cunosc încă, o mulțime de factori de risc duc la dezvoltarea bolii în organism. Mai exact, specialiștii spun că dieta nesănătoasă, bogată în alimente procesate, în alimente afumate, sărate, murături este asociată cu un risc ridicat pentru boală, iar alimentația bogată în fructe, legume și fibre este asociată cu scăderea riscului dezvoltării acestui tip de cancer. De asemenea, fumatul și consumul de alcool duc la creșterea incidenței bolii. Atenție! Infecția cu Helicobacter pylori este de regulă asociată cu apariția cancerului de stomac. Și moștenirea genetică are un potențial risc, de aceea este esențial să îți faci un control endoscopic dacă ai peste 45 de ani, dacă unul dintre părinții are boala.

Care sunt principalele simptome:

Din păcate, simptomele apar în clipa în care boala este în stadiu avansat. Acestea sunt: indigestie, lipsa poftei de mâncare, vomă, dureri, meteorism, pierdere bruscă în greutate, oboseală constantă, slăbiciune musculară. În stadiu avansat cancerul de stomac poate avea ca simptom alarmant prezența sângelui în scaun, dar acest simptom poate să fie caracteristic și altor bolii grave.

În ce constă tratamentul:

Tratamentul constă în rezecția chirurgicală a cancerului, iar medicii apelează la  gastrectomia sau ablația parțială, sau la cea totală a stomacului în funcție de stadiul bolii. Gastrectomia este o operație realizează sub anestezie generală. Cea totală are loc atunci când bolnavul are un stadiu avansat, iar cea parțială pentru o boală în stadiu incipient. După operație, circuitul digestiv se va realiza prin îmbinarea esofagului cu jejunul – a doua parte a intestinului subțire -, iar alimentele vor trece direct în intestin. După operație pacienții vor face ședințe de chimioterapie și radioterapie.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: