Sari la conținut

Cancerul extrem de agresiv al cărui prim simptom e durerea puternică de spate

durere de spate
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei

Durerea puternică de spate poate fi mai mult decât o problemă comună; în unele cazuri, poate fi un simptom al mielomului multiplu, un tip de cancer extrem de agresiv care afectează măduva osoasă. Mielomul multiplu este o formă rară și incurabilă de cancer al sângelui, reprezentând aproximativ 1% din totalul cazurilor de cancer și fiind a doua cea mai frecventă boală de sânge după leucemie.

În fiecare an, în Europa sunt diagnosticați cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienți, iar aproximativ 24.000 dintre aceștia decedează din cauza bolii. Aproximativ 37% dintre cei diagnosticați sunt sub 65 de ani.

Complexitatea și provocările mielomului multiplu

Mielomul multiplu este o boală complexă, caracterizată printr-un ciclu de remisiuni și recăderi. Pacienții pot experimenta perioade de ameliorare urmate de revenirea bolii într-o formă mult mai agresivă. În timp, boala progresează, iar perioadele de control devin din ce în ce mai scurte, cu apariția unor complicații suplimentare.

„Mielomul multiplu este o patologie extrem de complexă. Deși au fost realizate progrese semnificative în ultimele decenii, iar mulți pacienți pot trăi timp de zece ani sau chiar mai mult, mielomul multiplu rămâne o boală incurabilă,” explică Prof. Dr. Daniel Coriu, Director al Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni.

Vârsta pacientului, stadiul bolii, agresivitatea acesteia, alte afecțiuni asociate și răspunsul la tratament sunt factori cruciali care influențează calitatea vieții și speranța de viață a pacienților. Aceștia se confruntă adesea cu anxietate, depresie și izolare, cauzate de stresul vieții cu o boală incurabilă și necesitatea de a petrece perioade îndelungate în spital, depinzând de sprijinul familiei.

Progrese în tratament și îngrijire

Tratamentul mielomului multiplu reprezintă o provocare considerabilă pentru medici, deoarece boala evoluează și opțiunile de tratament devin din ce în ce mai limitate. Cu fiecare recădere, opțiunile de tratament disponibile se restrâng și devin mai puțin eficiente.

„În ciuda dificultăților, avem vești promițătoare pentru pacienții care nu mai răspund la tratamentele anterioare. Există acum tratamente inovatoare care oferă rezultate complexe și de lungă durată, îmbunătățind semnificativ durata vieții fără a accelera progresia bolii. Scopul nostru este să creștem speranța de viață a pacienților, păstrând în același timp calitatea vieții, ceea ce implică reducerea simptomelor, prelungirea perioadelor de remisiune și minimizarea efectelor adverse ale tratamentului pe termen lung,” adaugă Prof. Dr. Daniel Coriu.

Simptomele și diagnosticul mielomului multiplu

Durerea de spate intensă este unul dintre cele mai frecvente simptome ale mielomului multiplu, adesea însoțită de alte semne precum fracturi și infecții repetate, anemia, insuficiența renală și tasarea vertebrelor. În multe cazuri, simptomele rămân asimptomatice până când boala ajunge într-un stadiu avansat.

Diagnosticarea mielomului multiplu poate fi complicată, dar boala poate fi identificată prin analize uzuale de sânge, hemoleucogramă completă, calcemia și teste de funcție renală. În funcție de rezultatele acestor teste, medicul poate recomanda investigații suplimentare pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel