Sari la conținut

Cancerul mamar inflamator: Cauze și tratament eficient

Sursa foto: Pixabay

Cancerul mamar inflamator sau mastita carcinomatoasă reprezintă aproximativ 1-5% din totalul cancerelor mamare. Care sunt cauzele și cum se tratează eficient. 

Cancerul mamar sau cancerul de sân rămâne unul dintre cele mai frecvente din lume, statisticile fiind cumplite. Peste două milioane de femei se îmbolnăvesc anual de această boală. Numărul deceselor depășește 660.000.

Una dintre formele de cancer mamar este cancerul mamar inflamator, entitate separată din punctul de vedere al prognosticului și al evoluției.

De altfel, este dintre cele mai agresive forme de cancer mamar care afectează femeile de orice vârstă și chiar bărbații. Ce-i drept cazurile de cancer mamar inflamator la bărbați sunt rare, dar există.

Sursa foto: Spitalul Militar Carol Davila

Majoritatea cazurilor de cancer mamar inflamator sunt diagnosticate într-un stadiu avansat, titrează Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, pe pagina de Facebook.

În general, progresia bolii se derulează în săptămâni sau luni. În mastita carcinomatoasă, celulele canceroase blochează vasele limfatice de la nivelul sânului, ceea ce duce la inflamarea acestuia și a tegumentului supraiacent (care este situat deasupra).

Cât mai trăiesc pacientele diagnosticate

Potrivit studiilor, pacientele diagnosticate cu această boală, cancer mamar inflamator, dacă sunt în stadiul III, supraviețuiesc în jur de 57 de luni.

Dacă boala este depistată mai târziu, adică s-a ajuns în stadiul IV deja, pacientele trăiesc mai puțin: aproape 20 de luni.

Mastita carcinomatoasă a rămas o provocare pentru comunitatea oncologică, din cauza agresivității bolii, a progresiei acesteia în ciuda terapiilor administrate și, implicit, a prognosticului dificil. â

În general, prognosticul este mai slab la femeile în premenopauză, comparativ cu cele în postmenopauză, și, de asemenea, la femeile obeze, comparativ cu cele cu status ponderal normal.

Ce cauzează cancerul mamar inflamator

Factorii de risc sunt aceiași ca pentru orice alt tip de cancer mamar, dar nu se știe, încă, ce-l cauzează. Poate fi istoricul familial, poate fi vorba de femei cu mutații genetice specifice pentru acest tip de cancer.

Indiferent de factorii de risc, simptomele se instalează foarte repede. Sânul afectat de această boală este mare și roșu, în stare de edematiere și cu temperatură locală crescută. Are un aspect de coajă de portocală și, deseori, sânul doare. Contrar unor teorii că „tot ce doare nu e cancer”, iată că doare. Iar mamelonul este retractat.

Odată stabilit diagnosticul, este necesară încadrarea într-un stadiu clinic. În vederea stadializarii, se recomandă investigații imagistice de înaltă performanță de genul Computer Tomografiei (CR), Rezonanței Magnetice Nucleare (RMN), Scintigrafiei osoase sau Tomografiei cu Emisie de Pozitroni (PET-CT). Marea majoritate (dacă nu totalitatea) cazurilor de cancer mamar inflamator sunt descoperite în stadiile III sau IV de boală.

Care sunt metodele de tratament

În fază inițială nu se recomandă intervenții chirurgicale, ci tratament medical. Principalul tratament medical este chimioterapia, numit și tratament țintă.

Chimioterapia recurge la diverse asociații de citostatice, în alegerea acestora ținându-se cont de statusul de performanță al pacientei, de afecțiunile asociate și, nu în ultimul rând, de preferințele acesteia.

Tratamentul neoadjuvant urmărește stingerea focarului inflamator tumoral și transformarea bolii într-una operabilă 100%. În ceea ce privește tipul de intervenție chirurgicală, standardul operator unanim acceptat este mastectomia radicală modificată.

Tumorectomia sau sectorectomia, precum și mastectomia cu prezervare de tegument sunt total contraindicate. Reconstrucția imediată este, de asemenea, contraindicată.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel