Sari la conținut

Cancerul ovarian: Ar trebui ca femeile să ia în considerare îndepărtarea trompelor uterine

cancer ovarian
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Prevenirea cancerului ovarian.  Ar trebui ca o femeie să ia în considerare posibilitatea de a-și extirpa trompele uterine pentru a-și reduce riscul de a dezvolta cancer ovarian? Alianța pentru Cercetarea Cancerului Ovarian (OCRA), aprobat de Societatea de Oncologie Ginecologică, încurajează această strategie, în cazul în care femeile nu mai doresc să aibă copii și ar urma oricum să fie supuse unei intervenții chirurgicale ginecologice din alte motive.

Cancerul ovarian face anual milioane de victime, potrivit Societății Americane de Cancer. Noile îndrumări se bazează pe sfaturile stabilite pentru femeile cu mutații genetice cu risc ridicat sau cu un istoric familial puternic de cancer ovarian.

Un expert de la Harvard spune că abordarea este solidă, având în vedere dovezile stabilite că multe cazuri de cancere ovariene agresive apar din celulele din trompele uterine.

„Știm de mult timp că multe cazuri ereditare de cancer ovarian își au probabil originea în leziunile din trompele uterine”, spune Dr. Katharine Esselen, oncolog ginecolog la Beth Israel Deaconess Medical Center. „Deși grupăm toate aceste tipuri de cancer și le numim cancer ovarian, multe încep de fapt în trompele uterine.”

Cancerul ovarian poate fi detectat din timp prin simptome sau prin screening?
Cancerul ovarian este, în mod notoriu, dificil de detectat. Simptomele tind să fie vagi și ar putea fi legate de multe alte probleme de sănătate. Semnele includ balonare, dureri sau disconfort pelvin, modificări ale obiceiurilor intestinale sau urinare, senzație de sațietate mai devreme la masă, oboseală, scurgeri sau sângerări neobișnuite și dureri în timpul actului sexual.

Rezultatele dezamăgitoare ale unui studiu amplu din 2021 din Regatul Unit, raportate în The Lancet, arată că nu este ușor să reduci riscurile unui diagnostic tardiv. Studiul a urmărit mai mult de 200.000 de femei timp de 16 ani în medie. Acesta a constatat că depistarea femeilor cu risc mediu cu ultrasunete și un test de sânge CA-125 nu reduce decesele cauzate de această boală. În sine, testul de sânge CA-125 nu este considerat fiabil pentru screening, deoarece nu este suficient de precis sau sensibil pentru a detecta cancerul ovarian.

Doar 10% până la 20% dintre paciente sunt diagnosticate în stadii incipiente ale cancerului ovarian, înainte ca tumora să se răspândească, notează Dr. Esselen. „Nu a existat niciodată o combinație de screening care să fi identificat în mod fiabil majoritatea acestor cancere la început, când sunt mai ușor de tratat”, spune ea.

cancer ovarian

Ce înseamnă să ai un risc mai mare de cancer ovarian?

Antecedentele familiale reprezintă principalul factor de risc pentru această boală, care este diagnosticată anual la aproape 20.000 de femei americane. O femeie este considerată ca având un risc mai mare de cancer ovarian dacă mama, sora, bunica, mătușa sau fiica ei a avut această boală.

În plus, mutațiile moștenite în gena BRCA1 sau BRCA2 cresc considerabil riscul, potrivit Institutului Național de Cancer. În timp ce aproximativ 1,2% din totalul femeilor vor dezvolta cancer ovarian în timpul vieții, până la 17% dintre cele cu o mutație BRCA2 și până la 44% dintre cele cu o mutație BRCA1 vor face acest lucru până la vârsta de 70-80 de ani.

În ce măsură o intervenție chirurgicală poate reduce șansele de cancer ovarian?

Nu este clar că toate femeile – chiar și cele care nu sunt programate pentru o intervenție chirurgicală – ar trebui să se supună îndepărtării trompelor uterine pentru a reduce acest risc odată ce termină de făcut copii, spune Dr. Esselen. Această intervenție chirurgicală nu poate elimina în totalitate posibilitatea apariției cancerului ovarian – iar intervenția chirurgicală implică propriile riscuri. Ea recomandă să discutați opțiunile cu medicul dumneavoastră în funcție de nivelul de risc pentru această boală:

  • Pentru cele cu risc mediu de cancer ovarian: Datele disponibile par să susțină ideea de a îndepărta trompele uterine. Studiile efectuate asupra femeilor care au suferit o ligatură a trompelor („legarea trompelor”) sau o extirpare pentru a evita viitoarele sarcini indică faptul că riscurile lor viitoare de cancer ovarian au scăzut cu 25% până la 65% în comparație cu cele ale colegelor lor. Iar dacă o femeie este deja supusă unei intervenții chirurgicale ginecologice, cum ar fi o histerectomie, beneficiile potențiale depășesc probabil riscurile.
  • Înainte de menopauză, este preferabilă îndepărtarea trompelor uterine, lăsând ovarele la locul lor, decât îndepărtarea ambelor. Aceasta deoarece estrogenul produs de ovare poate ajuta la protejarea împotriva problemelor de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și osteoporoza. De asemenea, lăsarea ovarelor previne apariția bruscă a simptomelor menopauzei.

„Trompele uterine nu produc hormoni și nu sunt cu adevărat necesare pentru nimic altceva decât pentru transportul ovulului”, spune ea. „Așa că există puține dezavantaje în a le îndepărta în momentul unei alte proceduri ginecologice dacă o femeie nu mai este interesată de fertilitate”, potrivit expertului.

Pentru cele cu risc ridicat de cancer ovarian: „Într-o lume în care nu avem instrumente bune de screening pentru cancerul ovarian, are sens să facem ceva atât de dramatic precum o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta ambele ovare și trompele uterine atunci când se știe că o femeie are un risc mai mare din cauza unui istoric familial puternic sau a unor mutații ale genei BRCA”, spune Dr. Esselen.

În prezent, dovezile preliminare sugerează că ar putea fi sigură îndepărtarea proactivă a trompelor uterine, în timp ce se amână îndepărtarea ovarelor până mai aproape de momentul menopauzei pentru a evita o menopauză precoce. Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură această procedură scade șansele de a dezvolta cancer ovarian.

„În general, constatările de până acum s-au concentrat pe siguranța operației în sine și pe calitatea vieții femeilor”, spune Dr. Esselen. „Datele pe termen lung la femeile cu risc ridicat necesită un număr mare de ani pentru a se acumula. Avem nevoie de aceste date pentru a ști dacă îndepărtarea trompelor uterine singure este la fel de eficientă în prevenirea cancerului ovarian ca și îndepărtarea trompelor și a ovarelor.”, potrivit health.harvard.edu.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel