Sari la conținut

Cancerul poate fi depistat rapid cu un simplu test de sânge

Testul de sânge

Când vine vorba despre salvarea unei vieţi cu cât diagnosticul este pus mai devreme cu atât este mai bine. Cercetătorii britanici sugerează o nouă abordare, mult mai uşoară, pentru a pune diagnosticul de cancer, descoperit prin investigaţii amănunţite. Printro simplă analiză de sânge, se poate determina numărul celulelor albe avariate cu ajutorul razelor UV şi în consecinţă prezenţa cancerului, conform unui studiu publicat de Societatea Federaţiei Americane pentru Biologia Experiementală.

Testul de sânge măsoară dauna ADN a celulelor albe atunci când sunt supuse la diferite intensităţi ale razelor UV, care se ştie că distrug ADN-ul. Sistemul imunitar găzduieşte diferite celule albe, care au rolul de a lupta contra infecţiilor sau a cancerului. Atunci când lumina UV creşte în intensitate, celulele albe contraatacă, la fel cum se întâmplă şi în cazul cancerului. Autoarea studiului de la Univeristatea din Brandford, Diana Anderson, spune că vrea să încerce să vadă dacă se pot face anumite măsurători când celule albe sunt sub stres continuu.

Pentru teste au fost folosite mostre de sânge codate, puse sub anonimat şi amestecate de la 208 indivizi. „Am descoperit că ADN-ul persoanelor cu cancer este mult mai uşor avariat de către razele UV decât al oamenilor sănătoşi, iar testul determină gradul de sensibilitate al ADN-ului” , spune Anderson. Măsurătorile au fost corelate cu 58 de pacienţi care suferă de cancer şi 94 pacienţi sănătoşi. Conform Medical News Today, testul a detectat cu acurateţe cancerul de plămâni, de piele, cancerul de colon, care necesitau foarte multe investigaţii în mod.

Până când acest test universal va fi folosit oficial pentru a detecta cancerul, testele vor continua cu grupe de oameni mult mai bine structurate şi controlate pentru ca metoda să fie perfecţionată şi cancerul să se poată detecta la analize.

 

 Ana Maria Nițu

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel