miercuri, mai 31, 2023

Cancerul pulmonar este un tip de cancer care debutează la plămâni. Plămânii tăi sunt două organe spongioase din piept care iau oxigen atunci când inspiri și eliberează dioxid de carbon când expiri.

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial.

Conform datelor GLOBOCAN în anul 2018 au fost estimate la nivel mondial 18,1 milioane de cazuri noi de cancer și 9,6 milioane de decese prin cancer, din care 1,8 milioane cancer pulmonar cazuri noi.

Te-ar mai interesa: Ciucă și Ciolacu au bătut palma cu sindicaliştii d...

Persoanele care fumează au cel mai mare risc de cancer pulmonar, deși cancerul pulmonar poate apărea și la persoanele care nu au fumat niciodată. Riscul de cancer pulmonar crește odată cu durata și numărul de țigări pe care le-ați fumat. Dacă te lași de fumat, chiar și după ce ai fumat mulți ani, îți poți reduce semnificativ șansele de a dezvolta cancer pulmonar.

„Cancerul bronho-pulmonar în momentul în care determină simptome, înseamnă că este deja într-un stadiu avansat.

Fumatul fiind principalul factor declanşator, urmat de poluare, dar şi de expunerea la radon. În cazul poluări, mă refer la riscul de expunere în locuinţele noastre, pentru că radonul se produce în interiorul clădirilor.

Te-ar mai interesa: Horoscop 31 mai 2023. Noi oportunităţi şi multe su...

Expunerea la azbest, la gazele de eşapament de la motoarele diesel. Cei care lucrează în service-uri auto, ar trebui să folosească întotdeauna măsurile de protecţie a muncii, din cauza expunerii la aceste gaze”, a spus medicul oncolog Polixenia Iorga, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Simptomele cancerului bronho-pulmonar

„Simptomele sunt variate. Cel mai frecvente sunt cele care par a fi o infecţie respiratorie, nu neapărat însoţită de febră. O tuse sau eventual o durere hemitoracică.

Te-ar mai interesa: Dr. Alina Tănase: Cancerele de sânge se vindecă. F...

Un alt simptom frecvent întâlnit este răguşeala. Vocea îşi schimbă timbrul şi intensitatea. Mai sunt şi oboseala, scăderea ponderală.

În ce condiţii se vindecă un cancer bronho-pulmonar

„Vindecarea este asigurarea de tratamentul chirurgical, dar pentru a prinde un stadiu vindecabil chirurgical, de obicei cancerul este diagnosticat cu ocazia investigaţiilor pentru alte afecţiuni.

Cancer pulmonar

În stadiile 3-4 nu putem asigura vindecarea, din păcate. Se poate obţine o îmbunătăţire a vieţuirii pacientului. Adica, acesta făcând tratamentul, va trăi mai mult decât dacă nu ar face. Tratamentele pentru aceste stadii s-au schimbat în ultimii ani. Avem o varietate de tratamente”.

Te-ar mai interesa: CNSU a aprobat Planul Național de Răspuns la Situa...

Prevenţia cancerului de plămâni

De obicei, este un cancer al persoanelor de peste 50 de ani, dar există şi excepţii. În cazul excepţiilor, acolo probabil există o modificare genetică care a crescut susceptibilitatea de a dezvolta această patologie necaracteristică omului tânăr.”, a mai spus oncologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private