miercuri, septembrie 28, 2022

Cancerul tiroidian este destul de frecvent intalnit in cazul gusilor nodulare, si mai ales in gusile uninodulare. Romania este o tara cu deficit de iod, iar in randul populatiei se gasesc foarte multi oameni cu gusa endemica, aproape 20-30% din populatie.

Cancerul tiroidian are o rată de supravieţuire pentru cinci ani de 96%. E o formă rară de cancer, iar majoritatea cazurilor evoluează bine deoarece se detectează timpuriu şi se tratează eficient.

Te-ar mai interesa: Cancer pancreatic: simptomul DUREROS care indică o...

FACTORI DE RISC: Cei expuşi la multiple iradieri, atât în mediu, cât şi prin terapii medicale, au un risc mai mare să facă acest cancer. La fel şi cei cu o dietă săracă în iod. O radiografie dentară nu va pune probleme, însă iradierea masivă a capului, gâtului sau toracelui în timpul copilăriei, da.
SIMPTOME: Principalele semne sunt creşterea în volum a gâtului sau a urechilor uneori, dificultate la înghiţire, respiraţie greoaie, răgu­şeală şi tuse continuă în afara răcelii. Dacă detectaţi un nodul la gât prezentaţi-vă la medic. Eventualele modificări ale glandei tiroide se pot vedea la ecografie sau tomografie.

Te-ar mai interesa: Diabet: ceaiul comun care poate controla glicemia ...

Tiroida este eliminata in acest caz definitiv prin interventia chirurgicala, iar pacientii urmeaza ulterior tratament cu iod radioactiv pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene care ar mai putea ramane in tesut. Doctorul stabileste doza necesara suplinirii glandei eliminate, iar acest tratament medicamentos trebuie urmat pe durata intregii vieti.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private