Categories: Ştiri sănătate

Până în 2040, 60% din populație ar putea suferi de cancer. Care vor fi principalele două cauze, un studiu tulburător

Cancerul este deja boala secolului, însă estimările unui studiu sunt îngrijorătoare. Mai mult din jumătate din populația lumii va suferi de cancer, până în 2040, concluziile acestea ne dau fiori!

Numărul cazurilor de cancer la nivel mondial ar putea creşte cu 60% până în anul 2040 ca urmare a înmulţirii şi îmbătrânirii populaţiei, însă obiceiurile nesănătoase pot contribui la o augmentare a valorilor estimate, conform noii ediţii a ”Cancer Atlas”, prezentată în cadrul summitului internaţional World Cancer Leaders din Nur-Sultan (Astana), Kazakhstan.

Cancerul este a doua cauză principală de deces înainte de vârsta de 70 de ani în 91 de ţări. Potrivit dr. Elisabete Weiderpass, director al IARC, obiceiurile nesănătoase, precum fumatul, alimentaţia săracă în substanţe nutritive şi sedentarismul contribuie la riscul de creştere a numărului de cazuri de cancer la nivel mondial.

Consumul de tutun este principala cauză ce poate fi prevenită de deces cauzat de cancer, potrivit atlasului. În 2017, fumatul a provocat 2,3 milioane de decese la nivel mondial, respectiv 24% dintre toate cazurile de deces cauzat de cancer.

Bolile infecţioase reprezintă 15% dintre toate cazurile noi de cancer la nivel mondial, însă proporţia variază considerabil, de la aproximativ 4% în multe ţări cu venituri ridicate până la peste 50% în mai multe state africane subsahariene.

Peste 90% dintre cazurile de cancer asociate infecţiilor sunt provocate de Helicobacter pylori, papilomavirusul uman (HPV), virusul hepatitei B şi virusul hepatitei C.

Excesul de greutate şi obezitatea cresc riscul de dezvoltare a 13 tipuri de cancer şi au fost asociate cu 3,6% dintre cazurile noi de cancer la adulţi din întreaga lume în 2012.

Numărul cazurilor de cancer asociate cu excesul de greutate/obezitate, dieta nesănătoasă şi sedentarismul se estimează că va creşte în majoritatea zonelor lumii, se arată în atlas.

Consumul de alcool este asociat cu 4,2% la sută dintre decesele din cauza cancerului la nivel mondial, cu diferenţe semnificative de la o ţară la alta.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femeile din aproape toate statele, prezent în aproape 1 din 4 cazuri noi de cancer în rândul acestora.

În ceea ce priveşte tumorile cervicale, în cazul în care tendinţele actuale continuă, vor exista aproximativ 44 de milioane de cazuri de cancer de col uterin la nivel mondial în următoarea jumătate de secol.

Anual, aproximativ 270.000 de cazuri de cancer sunt diagnosticate la copii în întreaga lume.

În ţările cu venituri ridicate, rata de supravieţuire în primii cinci ani după diagnosticarea cu cancer depăşeşte 80%, însă poate fi de doar 20% în ţările sărace, conform ”Cancer Atlas”.

Atlasul, care oferă o imagine de ansamblu în ceea ce priveşte cancerul la nivel mondial, a fost realizat de Societatea Americană pentru Cancer (ACS), Uniunea pentru Controlul Internaţional al Cancerului şi Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), potrivit Agerpres.

”Acest lucru este clar. Pur şi simplu trebuie să facem mai multe pentru a ne asigura că toată lumea poate beneficia de progrese în lupta contra cancerului”, a scris Gary Reedy, directorul executiv al ACS, în prefaţa raportului.

Însă, progresul împotriva cancerului ”nu este doar posibil, ci şi realizabil”, a adăugat el într-un comunicat emis de ACS.

Potrivit dr. Elisabete Weiderpass, director al IARC, cancerul este o provocare ce ţine de dezvoltarea durabilă. ”Confruntarea cu problema cancerului este o situaţie precedată de abordarea inechităţilor sociale şi economice, stimularea creşterii economice şi accelerarea dezvoltării durabile”, a scris ea în prefaţă.

”Prevenţia este şi ar trebui să fie în continuare prima linie de atac în abordarea provocărilor pe care le prezintă epidemia globală de cancer”, a subliniat Weiderpass.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

3 minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

33 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică